Astăzi, 24 ianuarie 2025, se împlinesc 166 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, un eveniment definitoriu pentru devenirea statului modern român. Cunoscută ca „Mica Unire”, această decizie politică din 1859 a fost un prim pas esențial spre unificarea completă a românilor, care avea să fie desăvârșită la 1 Decembrie 1918.
În contextul istoric al anului 1859, românii din Țara Românească și Moldova au reușit să-și aleagă un singur domnitor, Alexandru Ioan Cuza, într-o mișcare strategică ce sfida opoziția Marilor Puteri, care limitaseră Unirea la un simplu aranjament administrativ. Alegerea sa în fruntea ambelor principate a fost salutată cu entuziasm de populație, fiind văzută ca o dovadă a dorinței românilor de unitate.
Mihail Kogălniceanu, unul dintre arhitecții acestui proiect politic, i-a adresat domnitorului un discurs memorabil, care rezuma misiunea acestuia:
„Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul! Fă ca legea să fie tare, iar tu, Maria Ta, ca domn, fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu aceia pentru care mai toți domnii trecuți au fost nepăsători sau răi.”
Unirea Principatelor din 1859 a însemnat mai mult decât desființarea unei granițe. A fost momentul în care s-au pus bazele statului modern român, prin inițierea reformelor necesare pentru dezvoltarea unei economii funcționale și a unei societăți unite. Ziua de 24 ianuarie rămâne astfel un simbol al voinței și al solidarității naționale.