2 februarie, Ziua Ariciului, sanitar eficient pentru grădini

Asociat cel mai adesea cu imaginea toamnei – frunze uscate, stropi de ploaie, nori – ariciul este sărbătorit pe 2 februarie, primăvara, atunci când iese din perioada de hibernare. Mic, simpatic şi, în ciuda ţepilor, prietenos, a ajuns un apreciat şi căutat animal de companie.

Se spune în popor că atunci când cineva încuie puii mamei arici, aceasta caută Iarba Fiarelor, pe care doar ea o poate afla, şi cu ajurorul acesteia descuie lacătele şi îşi eliberează puii.

În Antichitate, era considerat talisman aducător de noroc şi era semn bun când o familie de arici se stabilea în apropierea unei locuinţe.

Pentru buriaţi (trib mongol), ariciul este cel mai bun sfătuitor, responsabil cu agricultura şi cel care a descoperit focul, în timp ce în culturile indo-europene, ocupa un loc important în teoria despre originea Universului.

Cu ace care înţeapă ca focul, asemănătoare razele soarelui, micul insectivor nocturn era perceput, pe de-o parte, ca erou solar, iar pe de altă parte, ca simbol al matricei şi misterului feminin.

In captivitate, dacă sunt îngrijiţi corespunzător, aricii trăiesc 10-16 ani. Deşi sunt mari amatori de lapte, este recomandat să fie hrăniţi cu fructe, carne, nuci. Laptele le produce o formă severă de diaree sau chiar moartea. Aricii scot sforăituri, chiţăie sau scâncete. Aşa comunică ei. Aricii se împrietenesc repede cu câinii şi pisicile.

Sunt şi buni agricultori, eficienţi sanitari pentru grădini. Un singur arici curăţă grădina de insecte dăunătoare, consumând doar într-o noapte circa 200 grame de larve, gândaci şi alte insecte.

Sursa: tvrinfo.ro

Distribuie informația
Alte știri