20 de ani de la înființarea ISU BIHOR

Duminică, 15 Decembrie 2024, sărbătorim 20 de ani de la înființarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor).

Până în anul 2004, măsurile de protecție civilă și stingere a incendiilor se realizau de către Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari și Comandamentul Protecției Civile, instituții aflate sub coordonarea Ministerului de Interne. Pentru a se adapta la creșterea exponențială a riscurilor nonmilitare, pe fondul accelerării tendințelor de globalizare, al schimbărilor climatice radicale, al diversificării activităților economice și producerii de dezastre, cele două instituții menționate au fuzionat în decembrie 2004, luând astfel ființă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al Judeţului Bihor a fost înfiinţat în data de 15 decembrie 2004, prin unificarea Brigăzii de Pompieri „Crişana” cu Inspectoratul de Protecţie Civilă Bihor şi funcţionează ca serviciu profesionist în subordinea Inspectoratului General  pentru  Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Instituţia pompierilor bihoreni îşi îndeplineşte misiunea de prevenire, monitorizare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă în zona de competenţă, care cuprinde judeţul Bihor și are în componență 12 subunități de intervenţie, care desfăşoară misiuni specifice în 12 raioane de intervenţie: Detaşamentul 1 de Pompieri Oradea, Detaşamentul 2 de Pompieri Oradea, Staţia de Pompieri Aleşd, Garda de Intervenţie 1 Mai, Detaşamentul de Pompieri Marghita, Staţia de Pompieri Săcueni, Staţia de Pompieri Valea lui Mihai, Garda de Intervenţie Sălard, Detaşamentul de Pompieri Salonta, Staţia de Pompieri Ştei, Secţia de Pompieri Beiuş şi Garda de Intervenţie Tinca.

Pentru a marca aniversarea a două decenii de la înființarea IGSU și ISU Bihor, pompierii militari bihoreni au organizat de la începutul lunii decembrie, activități de pregătire a populației în domeniul situațiilor de urgență și acțiuni de informare preventivă la nivelul localităților, operatorilor economici, unităților de învățământ și al altor instituții din județ.

De asemenea, în același context, în data de 18 decembrie a.c.,  între orele 09.00 – 12.00, Detașamentul de Pompieri Marghita va organiza Ziua Porților Deschise, iar în perioada 16 – 18 decembrie a.c., peste 300 de elevi din cadrul Colegiului Economic “Partenie Cosma” Oradea, Școlii Gimnaziale „Înv. Gâlgău Iosif” Păgaia, Școlii Gimnaziale Nr. 2 Bogei și Școlii Gimnaziale Nr. 16 Oradea vor fi familiarizați cu viața și activitatea pompierilor militari, precum și cu modul adecvat de comportare în situații de urgență, în cadrul unor “lecții de prețuire a vieții”, desfășurate de pompierii bihoreni la sediile subunităților și la unitățile școlare menționate.

 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), structură specializată subordonată Ministerului Afacerilor Interne, s-a înființat în data de 15 decembrie 2004, în temeiul Hotărârii Guvernului României nr. 1490, a Hotărârii Guvernului României nr. 1492 și a O.M.A.I. nr. 360 din 14 septembrie 2004.  Obiectivul fundamental al activității desfășurate de IGSU și, implicit, de ISU Bihor, vizează eficientizarea acțiunilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, în vederea menținerii sub control a riscurilor și asigurării stării de normalitate a vieții comunităților umane și este atins prin multitudinea de activități de prevenire și intervenție pentru stingerea incendiilor, descarcerare și prim-ajutor SMURD, salvarea persoanelor și limitarea pagubelor produse de inundații, alunecări de teren, mișcări seismice, epidemii, epizootii, înzăpeziri, secetă, asistența persoanelor aflate în situații critice, intervenția la accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte tipuri de calamități naturale sau antropice.

Distribuie informația
Alte știri