În ziua de 20 iulie este celebrat, anual, jocul de şah, ca urmare a rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală a ONU la 13 decembrie 2019. Ziua Mondială a Şahului a fost marcată la data de 20 iulie încă din 1966, fiind instituită de Federaţia Internaţională a Jocului de Şah (FIDE), la propunerea UNESCO, potrivit https://www.fide.com. Data de 20 iulie reprezintă ziua în care FIDE a luat fiinţă, în anul 1924.
Cu prilejul zilei mondiale a şahului, jucători de şah, oficiali ONU şi guvernamentali, reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile îşi dau întâlnire pentru a juca şah, dar şi pentru a discuta despre viitorul acestui joc şi despre cum îi poate ajuta pe oameni să-şi dezvolte gândirea analitică, atenţia şi creativitatea.
Şahul, considerat şi “sportul minţii”, poate fi definit ca fiind o competiţie între piesele albe şi cele negre, care se bat utilizând strategii şi făcând apel la iniţiativă. E un “război” pe 64 de pătrate cu 32 piese (16 negre şi 16 albe), unde cel mai puternic învinge. “Şahul este piatra de încercare a inteligenţei”, definea, spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, acest joc al minţii, Johann Wolfgang von Goethe, cel mai important reprezentant al clasicismului german.
De-a lungul timpului Bihorul a dat câțiva jucători valoroși, campioni la nivel național dar și medaliați la Europene. Este vorba despre Mihai Şuta, Dan Mihai Carțiș, Mircea Pavlov, Dan Raț, gemenii Maria și Tudor Ursente, Robert Hajbok, Alexandru Stanciu, Tyukodi Petra, Alexandru Palîi si Christopher Bui.
O frumoasă pledoarie pentru șah, face azi pe pagina sa de socializare, Tudor Ursente.
„E Ziua Șahului azi iar eu nu țin neapărat să-i urez la mulți ani; există oameni din domeniu, mult mai îndreptățiți să o facă. Ce-aș vrea eu e pur și simplu să conving măcar o mână de părinți să le facă un bine copiilor lor și să-I îndrepte către sportul acesta, măcar pentru câțiva ani. Nu neapărat din dorința de a face performanță ci pur și simplu pentru a-i ajuta să transforme minusuri în plusuri; că uite, ai aici un fost copil care a fost transformat și e măricel și bine acum. Pentru că a călcat pe drumul acesta.
…Și-apoi, am fost parte dintr-o generație din care au ieșit IT-iști de top, medici, manageri și antreprenori. Cu toții legați de pasiunea asta. Poți să-mi spui că-i o coincidență dar pot la fel de bine să nu cred în așa ceva”, a scris pe Facebook, Tudor Ursente.
Potrivit ONU, aproximativ 70% din populaţia adultă din ţări precum Germania, India, Marea Britanie, Rusia, SUA a jucat şah cel puţin o dată în viaţă. Un număr de 605 milioane de adulţi practică şahul în mod constant, arată www.un.org.