21 martie: Ziua Mondială a Sindromului Down

În fiecare an, vocea persoanelor cu sindrom Down, a familiilor acestora şi a celor care lucrează alături de ele creşte tot mai mult. Evenimenul mondial îi încurajează pe toţi să conștientizeze sindromul și modul în care persoanele afectate joacă un rol vital în viața și comunitățile noastre. Anul acesta, evenimentul este marcat prin „Campania de postere 2021”.

Asociaţia Down Oradea a ales să folosească imaginea viceprimarului Arina Moş pentru fundalul posterului din cadrul campaniei. De Ziua Internationala a persoanelor cu Sindrom Down, tinerii din cadrul Asociației Down Oradea au pregătit un dans special.

Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează aproximativ unul din o mie de copii şi este cauzat de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, faţă de 46, cât are un om în mod normal. Astfel, perechea de cromozomi 21 conţine unul în plus. Din această cauză, sindromul este cunoscut şi sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism. Astfel a fost aleasă data de 21.03 pentru a celebra persoanele afectate de acest sindrom.

Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice si caracteristici distincte şi, deşi sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectaţi, beneficiind de o îngrijire adecvată, pot duce o viaţă normală şi activă.

Sindromul Down nu poate împiedica pe nimeni să ducă o viaţă normală. De Ziua Mondială a acestei boli, foarte multă lume poartă şosete fără pereche, în semn de solidaritate şi susţinere. Explicaţia e simpla: cei afectaţi de sindromul Down au un cromozom în plus, iar la microscop cromozomii seamănă cu niste şosete.

Distribuie informația
Alte știri