26 septembrie: Ziua europeană a limbilor

Foto: wikipedia.org

Ziua Limbilor Europei este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul / multilingvismul, învățarea limbilor străine pe durata vieții.

Manifestarea a debutat în anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite. De atunci, în fiecare an, la 26 septembrie, în fiecare din cele 45 de state membre ale Consiliului Europei, se sărbătorește Ziua limbilor vorbite.

Aproximativ 700 de milioane de locuitori din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei sunt invitaţi să înveţe mai multe limbi străine, atât în cadrul şcolii, cât şi în afara ei.

Globalizarea, mobilitatea și tipurile de afaceri fac ca cetățenii să aibă nevoie de competențe lingvistice străine pentru a lucra eficient, iar capacitatea de a comunica în mai multe limbi face parte din competențele esențiale pe piața muncii și consolidează competitivitatea, dar învățarea limbilor străine aduce și alte beneficii permițând realizarea de noi prieteni și contacte.

Cu un mare număr de imigranți sau refugiați, orașele Europei au devenit tot mai multilingvistice. De exemplu, la Londra se vorbesc mai mult de 300 de limbi: engleza, franceza, chineza, poloneza, rusa, spaniola, portugheza, araba, turca, dar și bengali, kurda, berbera, hindi, urdu sau punjabi, iar la Moscova sau în Sankt Petersburg mulți dintre imigranți vorbesc ucrainiana, armeana, tătara, azera, tadjika, chineza sau multe altele.

Pentru ediţia din acest an a Zilei europene a limbilor, Comisia Europeană propune studierea impactului pe care inteligenţa artificială o are asupra învăţării limbilor străine. Pe de o parte, posibilităţile de traducere imediată de care este capabilă inteligenţa artificială prezintă avantajul de a uşura comunicarea. Pe de altă parte, însă, asistenţa acordată de inteligenţa artificială poate duce la creşterea dependenţei de tehnologie, în paralel cu ameninţarea cu dispariţia a unor meserii precum cea de profesor de limbi străine, traducător şi interpret.

Sursa: wikipedia.org, agerpres.ro

Distribuie informația
Alte știri