Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.
O cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente sau 17% din totalul alimentelor puse la dispoziţia consumatorilor în 2019 a ajuns la coşurile de gunoi ale gospodăriilor, retailerilor şi restaurantelor, arată un studiu publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite.
Pentru mulți oameni, risipa de alimente a devenit un obicei: cumpărăm mai multe alimente decât avem nevoie, lăsăm fructele și legumele să se strice sau luăm porții mai mari decât putem mânca.
Aceste obiceiuri pun multă presiune pe resursele noastre naturale și ne afectează mediul. Când risipim alimente, risipim forță de muncă, efort, investiții și resurse prețioase (cum ar fi apă, semințe, hraăa pentru animale etc.) care intră în producerea lor, fără a menționa resursele care intră în transportul și prelucrarea acestora. Pe scurt, risipa de alimente crește emisiile de gaze cu efect de seră și contribuie la schimbările climatice.
Reducerea pierderilor și a deșeurilor alimentare este esențială într-o lume în care milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi.
Depinde de noi să ne schimbăm obiceiurile pentru a face din a nu risipi mâncarea un mod de viață!
Sursa: tvrinfo.ro