Duminică, 6 aprilie 2024, într-un cadru festiv organizat la Catedrala greco-catolică „Sf. Nicolae” din Oradea, a avut loc un eveniment important pentru comunitatea cercetașilor din Oradea. Este vorba de jubileul de 30 de ani de la înființarea grupului de cercetași din Oradea, de pe lângă Episcopia Greco-Catolică de Oradea, eveniment desfășurat de la ora 10.00 cu binecuvântarea Episcopului dr. Virgil Bercea. La acest manifestare, care a inclus o slujbă religioasă și „careul” tradițional cercetășesc, au participat, pe lângă invitații din țară (București, Călărași, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea), atât vechii membri ai grupului orădean cât și actualii tineri și copii care fac parte din structurile pedagogice ale grupului de cercetași (lupișori, pui de lup, cercetași, cercetașe, drumeți și călăuze).
Înființarea acestui grup s-a datorat unui grup de tineri români greco-catolici, cu binecuvântarea Episcopului de pie memorie, Vasile Hossu (1919-1996), care au considerat că această metodă educativă non-formală poate fi implementată cu succes și în mijlocul copiilor și tinerilor din Oradea. Inițiativa lor s-a dovedit a fi viabilă, entuziasmul și devotamentul față de idealul cercetășesc – acela de a servi cât mai bine pe Dumnezeu, Biserica și Patria – fiind „motoarele” care au dat forță tinerilor ce și-au asumat resposabilitatea de a face voluntariat în slujba copiilor și tinerilor.
În acest parcurs de timp, cele 10 legi ale cercetașului au fost jaloanele după care a funcționat grupul de cercetași, momentele dificile, inerente oricărei colectivități umane, fiind depășite după cum bine menționează Legea cercetașilor: „Cercetașul este stăpân pe sine: cântă și surâde la greu”; „Cercetașul nu face nici un lucru pe jumătate”. Pentru a-și îndeplini misiunea, grupul de cercetași a avut un sprijin direct din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea (Episcopii Vasile Hossu și dr. Virgil Bercea) și a comitetului de părinți, care au fost garanții activităților educative. S-au implicat în susținerea activităților cercetășești familia ing. Ovidiu și prof. Victoria Negrea, familia Sabău, familia dr. Domuța, familia ing. Mircea și Georgeta Negruț. Un sprijin deosebit de valoros a venit prin colaborarea și legăturile făcute cu marile asociații de cercetași din străinătate din Franța (Scouts de Cluses, Scouts Unitaires de France, Scout D’Europe) și Italia, care au format zeci de tineri în tabere-școală și au sprijinit logistic activitățile grupului. Acestea s-au dovedit a fi un ajutor vital în promovarea și dezvoltarea mișcării cercetășești nu doar în Oradea ci și în alte localități din România.
Însă, grupul orădean nu ar fi putut funcționa fără implicarea și sacrificiul unor tineri exemplari pentru care cuvântul dat, responsabilitatea și datoria au reprezentat motivații supreme. Astfel, sub deviza „Totdeauna Gata” au servit grupul de cercetași din Oradea, în calitate de șefi de grup ing. Felix Negrea (1994-2003; 2005-2009), Andrea Györke (2003-2005), pr. Iuliu Muntean – șef de grup substitut (2009-2012), dr. Silviu Sana (2012-2014), pr. Antoniu Suciu (2014-2016), ec. Valeriu Domuța (2016- ). Au servit ca drumeți și călăuze, în diferite responsabilități la nivel local și național ec. Dorin Sabău (vice-șef de grup, comisar național drumeți), Ionuț Pop (Akela lupișori și drumeț în serviciu), pr. Dumitru (Titi) Suciu (șef patrulă, drumeț în serviciu), prof. Ioana Ciupleu (Mesaroș) (șefă călăuze), înv. Claudia Belea (Akela Pui de Lup), prof. Ioana Tuduce (Akela Mămăruțe/Pui de Lup), medic dr. Paul Guran (șef de patrulă și drumeț în serviciu), Horea Baba Berinde (vice-șef de trupă și drumeț în serviciu), Mariana Pop (Akela pui de lup), Camelia Hanga (Akela lupișori), dr. Rareș Gherai (șef de patrulă și drumeț în serviciu), Dora Dărăban (vice-șef de trupă cercetașe), Rodica Pop (vice-șefă trupă cercetașe), Adriana Bere (șefă de trupă cercetașe), Gina Platona (vice-șefă de trupă), pr. Cosmin Betea (șef de trupă cercetași), ec. Daniel Șandor (vice-șef de trupă cercetași), prof. George Demian (Akela Lupișori), Demian Andreica (șef de trupă cercetași), prof. Lucia Pantea (Akela Pui de Lup și Lupișori), Adrian Crăciun (Akela Lupișori), Ioana Costa (Akela Lupișori), Mihai Ogrean (asistent Akela Lupișori), dr. Tiberiu Ciorba (drumeț în serviciu), lect. univ. dr. Ionuț Popescu (președinte al asociației). Din partea Bisericii Greco-Catolice, grupul de cercetași a fost păstorit cu dragoste și o atenție deosebită de preoții Iosif Balint (1935-2018), dr. Bernardin Duma (OFM), Ovidiu Duma, vicar eparhial Iuliu-Vasile Muntean, Sorin Crăciun și Antoniu Suciu.
De-a lungul celor 30 de ani, au beneficiat de formarea cercetășească sute de copii și tineri greco-catolici, ortodocși și de alte confesiuni, realizate în cadrul ieșirilor și taberelor în mijlocul naturii. Aceste activități au fost făcute în apropierea orașului (pădurea de la Săldăbagiu, pădurea din Băile Felix și Băile 1 Mai), în Munții Apuseni (Valea Brătcuței, Valea Boiului, Valea Borodului, Valea Damișului, Masivul Vlădeasa, Răchițele, Padiș-Glăvoi, Stâna de Vale, ș.a.) și în alte locuri pitorești din țară (Munții Bucegi, Ciucaș, Făgăraș, Semenic, etc).
În privința activităților de voluntariat, membri grupului au fost implicați nu doar în organizarea unor evenimente ale Bisericii (sfințiri de biserici, Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic, pelerinaje) ci și ale comunității locale orădene și ale județului Bihor (marcaje de trasee montane, activități de strângere de fonduri pentru alte asociații și fundații laice).
În perioada anilor 1996-2003, grupul din Oradea a fost sediul central al noii asociații de cercetași „Cercetașii Munților” și din 2007 până în 2016 al asociației eparhiale „Cercetașii Români Uniți”. Astăzi, grupul de cercetași din Oradea face parte din Federația Scoutismului European și poartă cu onoare numele Episcopului de pie memorie, Vasile Hossu, cel căruia i se datorează reactivarea Bisericii Greco-Catolice, din acest colț de țară, după cei 45 de ani de comunism, el însuși fiind membru al mișcării cercetașilor în tinerețe, și care a avut încredere în tinerii care și-au asumat nobila misiune cercetășească.
Silviu Sana