Instantanee ale primei zi din libertate, 22 decembrie 1989

Pe un fundal generalizat de spaimă, revoltă şi speranţă, orădenii pornesc, în dimineaţa de 22 decembrie, spre Piaţa Victoriei de atunci, Unirii de azi. Staţia de amplificare era montată în balconul Primăriei, cu o zi înainte pentru mitingul ce urma să aibă loc, însă încercarea primarului, Gheorghe Groza, de a calma mulţimea a eşuat. Spiritele se încing şi, începând cu ora 10.00, Primăria este luată cu asalt şi vandalizată. „Ajung la Primărie. „Înăuntru e dezastru. Fură tot …”, îmi spune Lucaci Kovacs. Împreună cu rugbistul Dan Vâlcea şi un alt sportiv, Pavăl intrăm în clădire şi rămânem uluiţi: bărbaţi, femei, pruncime, strigăte, uşi trântite. Se înfăşurau covoare, se duceau scaune, orice spre intrarea din spatele clădirii. Acolo o căruţă plină cu de toate de parcă se salva Primăria de foc. Ieşeau din antecamera cabinetului doi care duceau în braţe acvariul primarului”, povesteşte Mircea Bradu, despre haosul găsit în instituţie. Pentru a evita vandalizarea birourilor şi distrugerea tuturor actelor din Arhivă, de stare civilă etc., se ia decizia închiderii uşilor Primăriei.

Cei prezenţi în interior, în jurul orei 10.30, încep să de organizeze, astfel ia fiinţă, până la ora 12.00, „Comitetul civic”, format din cinci membri, preşedinte Mircea Bradu, devenit ulterior „Comitetul cetăţenesc din Bihor”. Încă de la ora 11.30, Bar Florian, un adolescent, aproape un copil, a fluturat tricolorul găurit în balcon. Oamenii pătrund valuri, valuri în Primăriei, se impunea cu stringenţă o rapidă asumare a controlului ordinii. „În stradă începea scandalul. Eu, Negruţ Pavel, am hotărât să-l propun primar pe domnul Bradu. Am mers la balcon, am luat microfonul şi am propus în faţa poporului din stradă, cu acceptul lor, ca primar al Oradiei pe directorul Teatrului de Stat, pe domnul Mircea Bradu”, povesteşte Pavel Negruţ.

Era ora 12.00, cu opt minute înainte ca Ceaşescu să decoleze cu avionul, când Mircea Bradu iese pe balcon şi anunţă „La cumpăna acestei zile declarăm oraşul liber Oradea”. Toate aceste momente cutremurătoare, rupte azi parcă dintr-un film, au fost imortalizate de un poştaş orădean, Lazău Dumitru, care, la 26 de ani de la aceste evenimente a oferit revistei Business News, în exclusivitate, rola de film din aparatul său de fotografiat cu care a ieşit în Piaţa Unirii. Azi vă oferim câteva din cel 15 fotografii care au fost realizate în Piaţa Unirii şi de pe Podul Ferdinand, surpinzând realităţile Revoluţiei orădene.

Una dintre ele surpinde Piaţa Unirii, în jurul orei 12.00, când Oradea este declarat „oraş liber de comunişti”, aşa cum a cumpletat actorul Daniel Vulcu. O alta repoduce un mesaj inscipţionat pe pereţii Primăriri: „Ceauşescu spânzurat”, lângă care se vede profilul unui copil! În altele regăsim deja steagul găurit, iar în altele două imagini zărim doi oameni căţărându-se pe faţada Primăriei, în încercarea de a urca pe balcon.

Unul dintrei ei l-am identificat în persoana lui Gheorghe Bochiş, angajat la Fabrica de Blănuri 1 Mai, care fusese ridicat de Securitate pe 19 decembrie. „Am escaladat clădirea Primăriei până la balcon, am înfipt steagul acolo şi am continuat să strig „Jos comunismul”, „Jos Ceuşescu””, mărturiseşte Gheorghe Bochiș.

Pentru a preveni furturile, vandalizările, violurile şi alte fapte de anarhie, în noua structură de conducere au fost cooptaţi şi reprezentanţi ai ţiganilor, care, de la balcon au transmis în ţigăneşte şi maghiară mesaje clare. În jurul orei 14.00, la Primărie s-a prezentat generealul Şchiopu, care conducea unităţile Armatei, care a asigurat populaţia, de la microfon, că Armata este de partea populaţiei. Astfel pe străzile Oradiei au patrulat gărzi cetăţeneşti mixte, revoluţionari, soldaţi şi ţigani, care au asigurat liniştea oraşului. „Cu toate acestea în mulţime era freamăt, neîncredere, apăruseră îndoieli. Atunci, văzându-l în mulţime pe părintele Megheşan, l-am rugat să spună ceva mulţimii. Acesta s-a concentrat o clipă, apoi împreunându-şi mâinile a început să rostească „Tatăl nostru care eşti în ceruri …”. Lumea a îngenunchiat dintr-o dată şi s-a făcut o biserică în tot oraşul”, relatează Mircea Bradu.

dr. Cristina Liana Puşcaş, articol publicat in revista Business News, decembrie 2015

Foto: Business News, fotograf Lazău Dumitru

Distribuie informația
Alte știri