7 NOIEMBRIE: Ziua Internațională a Victimelor Comunismului. Un Bihor fruntaş în rezistența anticomunistă

Printre zecile de mii de români care au cunoscut ororile Gulagului românesc, bihorenii au ocupat un loc de frunte pe această listă a suferinţelor. Numărul victimelor din judeţul nostru clasa Bihorul în primele 10 locuri, cu un procent de 1,4%, procent rezultat în urma studierii fişelor matricole penale.

Într-un clasament sinistru al anilor de persecuţie comunistă îl aflăm în fruntea listei Traian Dorz, liderul Oastei Domnului. Epopeea carcerală a lui Traian Dorz s-a întins pe o perioadă de 17 ani.

Pictorul Niculiţă Papp, fost prizonier în lagărul de la Mănăstirea Oranki (URSS), a fost persecutat în România alţi 16 ani.

În ce priveşte vârsta, înregistrăm un record nedorit: Traian Bodea, din Beiuş, a fost arestat la 15 ani şi 9 zile, pentru vina de a scrie 14 afişe anticomuniste.

”Părintele Petru Anca a stat ascuns 9 ani, oficiind slujbe religioase clandestine în ritul greco-catolic, iar părintele Nicolae Bordașiu a reușit să scape de arestare timp de 7 ani, refugiindu-se la rudele din Husasău de Criș”, a precizat dr. Cristina Liana Pușcaș, cercetător.

În Bihor, memoria celor care au suferit în închisorile comuniste este evidențiată în cadrul Memorialului „Rezistență și Represiune în Bihor”, amenajat în subsolul corpului K din Cetatea Oradea. Este unul dintre puţinele spaţii muzeale din România dedicate în exclusivitate memoriei foştilor deţinuţi politic care au îndurat ororile Gulagului comunist.

Alte știri