79 de unități de învățământ din Bihor s-au înscris, în anul școlar 2024-2025, pentru a primi finanțare, în vederea implementării activităților din „Săptămâna verde”. Județul Bihor are alocat un buget de peste 3,1 milioane de lei.
Programul are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și se desfășoară în baza unei planificări, la decizia fiecărei unități de învățământ, conform prevederilor ordinului ministrului educației privind structura anului școlar, valabil în anul școlar respectiv. „Săptămâna verde” nu se derulează simultan cu Programul „Școala altfel”.
În perioada alocată programului „Săptămâna verde” se pot desfășura activități educaționale, precum: lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii în folosul comunității, ateliere, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate, fără a se limita la acestea. Cadrele didactice și partenerii au acces la o platformă dedicată educației pentru schimbări climatice și pentru mediu (saptamanaverde.edu.ro/ro). Platforma cuprinde o bibliotecă digitală cu resurse educaționale pe teme de mediu și climă, exemple și oferte de activități, o hartă interactivă a disponibilităților de cazare gratuită din ariile naturale protejate, precum și exemple cu privire la orarul și proiectarea activităților, precum și la evaluarea acestora.
Activitățile cuprinse în programul „Săptămâna verde” sunt implementate și facilitate de cadre didactice în colaborare cu preșcolari sau elevi, părinți și reprezentanți legali, reprezentanți ai instituțiilor, autorităților, companiilor, organizațiilor nonguvernamentale locale, regionale, naționale, internaționale, ținând cont și de resursele disponibile în unitatea de învățământ.
În perioada alocată programului nu se organizează cursuri. Activitățile se pot realiza în unitatea de învățământ sau în afara acesteia, respectându-se prevederile legale cu privire la siguranța preșcolarilor și elevilor pe durata activității respective.
În Bihor pentru perioada septembrie-decembrie 2024 au depus proiecte 9 unități de învățământ: Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Școala Gimnazială nr. 1 Cefa, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, Școala Gimnazială nr. 1 Lunca, Școala Gimnazială nr. 16 Oradea, Școala Gimnazială „Kazinczy Ferenc” Șimian, Școala Gimnazială nr. 1 Nucet, Școala Gimnazială nr. 1 Călugări, Școala Gimnazială „Iosif Vulcan” Holod, iar pentru perioada ianuarie-mai 2025 alte 70 de unități de învățământ.