Din februarie 2020 traim parca o noua normalitate, pe langa masca cu care ne-am obisnuit ca fiind o parte integrata in tinuta de zi cu zi si viata studenteasca a suferit modificari semnificative. ‘Sudarea gastii’ este aproape imposibila intr-o perioada in care aproape toate activitatile academice se sustin in mediul online, iar ‘distantarea sociala’ a ajuns sa fie printre cele mai raspandite slogane.
In conditiile in care aproape toate tarile se afla in cea de-a doua carantina si activitatile Ligii Studentilor Romani in Strainatate s-au adaptat perioadei. LSRS este la baza o asociatie de tineri voluntari care doreste sa faca mai prezenta si mai puternica vocea studentilor romani de pretutindeni, avand filiale in diverse tari europene, dar si din afara spatiului European.
Noi, ca reprezentanti ai filialei din Austria, am incercat sa pastram cat de cat regulate intalnirile pe care le aveam inaintea pandemiei, respectand, insa, masurile impuse, ultima dintre acestea fiind chiar cu o saptamana inaintea instaurarii lockdown-ului. De atunci, insa, internetul a devenit un element si mai puternic in conectarea interumana. Am desfasurat o campanie de recrutare de aproape 3 saptamani, oportunitate cu care am reusit sa cunoastem 5 persoane deosebite pe care ne bucuram sa le introducem in echipa. Tot datorita mediului online am reusit sa realizam un Instagram takeover pe contul general al Ligii tuturor filialelor, o zi in care am discutat despre cum este programul de Medicina la Viena, cum este admiterea si ce presupune studiul in sine. Chiar daca am povestit doar in fata unui ecran, informatiile au ajuns totusi la un grup destul de larg de viitori studenti, primind ulterior un feedback pozitiv si intrebari mai in detaliu despre domeniu. Aceeasi initiativa a fost preluata si de filiala Belgia care a discutat, pe de o parte, despre programul de comunicare multilingvistica, cat si despre kinetoterapie, dar si de SUA in legatura cu media, comunicare si avantajele limbii chineze.
Ziua Studentului era pana acum un eveniment important in cadrul LSRS in luna noiembrie. Din dorinta de a marca totusi aceasta zi, dar si de a ne cunoaste mai bine cu membri din filialele altor tari, am stabilit la nivel general sa organizam o dezbatere cu cate un membru din diferite tari in legatura cu avantajele si dezavantajele studiului In tara respectiva.
Nu in ultimul rand, chiar daca suntem departe fizic de Romania, sarbatorim ziua de 1 decembrie oriunde am fi. Anul trecut am organizat o iesire la un restaurant romanesc cu muzica live din centrul Vienei in seara zilei de 1 decembrie.

Anul acesta nemaifiind posibil, vom realiza un proiect comun cu filialele din celelalte tari cu ocazia Unirii, detalii urmand a fi puse curand la punct.
Perioada prin care trecem este dificila din multe puncte de vedere, trebuie sa ne adaptam la situatii pe care nu le-am mai trait pana acum si sa speram ca vom reveni incet la normal peste cateva luni. Cu toate acestea, in era tehnologiei este mai usor ca niciodata sa fii aproape spiritual de persoanele de care, din pacate, nu poti fi si fizic. Liga Studentilor Romani in Strainatate si noi ca filiala Austria incercam sa tinem cat mai aproape unii de altii, sa ne solidarizam si sa trecem impreuna peste dificultatile care apar.
Roxana Corbu Polojintef, liderul filialei Austria a LSRS