Toamna se numără bobocii … la Jurnalism Oradea

Până pe data de 20 septembrie, tinerii absolvenți se mai pot înscrie la specializarea Jurnalism, unde mai sunt 9 locuri bugetate și alte 33 cu taxă. Viitorii bobocii sunt așteptați cu un nou plan de învățământ mai atractiv și ancorat în cerințele de pe piața muncii: New media, Comunicare digitală, Globalizare și digitalizare, Scriere creativă, Antreprenoriat și management media. 

Directorul Departamentului de Științe Politice și Științele Comunicării, conf. univ dr. Gabriela Goudenhooft, ne explică importanța cursurilor academice la Jurnalism:

Educația în cadrul unei facultăți îți oferă un întreg univers, abilități, cunoștințe, mai exact reperele unei gândirii critice, acele repere valorice care îți permit să faci distincția între adevăr și fals, între bine și rău și care nu te lasă să te coordonezi după intuiția ta care poate fi bună,  dar care uneori te duce într-o direcție greșită.

Ce înseamnă să fii student la Jurnalism, în timpul și în afara orelor de curs?

Înseamnă să te bucuri de viață într-un oraș modern și frumos cum este Oradea. Să guști atmosfera specială a studenției combinând cultura: teatru, concertele Filarmonicii, muzee, expoziții, cu mijloacele de relaxare specifice vârstei și gusturilor: ștranduri, cafenele, cluburi, excursii și multe altele…. Urmând cursurile specializării Jurnalism, studenții vor fi capabili să descrie și să scrie mult mai bine decât alții ceea ce se întâmplă în lumea noastră; iar aceste abilității de a descrie într-un mod profesionist ce se întâmplă este de fapt esența jurnalismului.

Care este relația student-profesor?

Am fost și suntem în contact permanent cu studenții și încercăm, pe cât posibil, la toate solicitările. Nu cred că există studenții să spună că aș fii vrut să aflu mai mult de la un profesor și am fost refuzat.  În general dialogul este foarte deschis și profesorii chiar își doresc să fie solicitați. Îi așteptăm cu drag, în fiecare an,  fiecare grupă de studenții reprezintă o altă comunicate,  altfel de comunitate,  alt spirit,  alții lideri formali și informali,  alte idei, dar face parte din frumusețea lucrului cu studenții. Cerem bună credință,  buna intenție de a dobândi cunoștințe,  de a ne găsi cu toții locul în acest spațiu academic. Să vină către Universitate, pentru că acești 3 ani de studii, nu reprezintă un timp pierdut,  cum cred mulți, nu e în timp risipit, ci este un timp câștigat care o să conteze în tot testul vieții care urmează după facultate.  Nimeni nu pleacă doar cu o bucată de hârtie,  fiecare pleacă cu o bucată din noi, din sufletul nostru,  din ceea ce știm,  din ceea ce suntem. Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării este format din specialiștii care au lucrat și lucrează în domeniile pe care le predau. Sunt foști și actuali jurnaliștii, sunt specialiști în Științe Politice și în Afacerii Europene care au lucrat în diverse instituții și care vă vor îmbogăți,  dragii viitorii studenții, cu ceea ce știu ei.  Folosiți-vă de această oportunitate. Gândiți-vă că sunt oamenii în lumea aceasta care plătesc sau sunt părinții care stâng banii sau economisesc,  încă de la nașterea copiilor pentru Universitate. În România,  în  Oradea  – Bihor  poți face o facultate pe locuri fără  taxă ( buget) sau cu o taxă rezonabilă. 

La finalul a trei ani de studii de licență, absolvenții ce oportunităţi au pe piața muncii?

Absolvenții programului Jurnalism își găsesc locuri de muncă în redacțiile unor cotidiene, radiouri și televiziuni locale și naționale (Jurnalul Bihorean, Bihoreanul, Crișana, Radio Transilvania, Oradea în direct, Radio Maria, Digi, Antena 1, Look TV, România TV, Prima TV, – sunt exemple de instituții media cu care colaborează absolvenții noștri), dar ei pot lucra și ca purtători de cuvânt în administrațiile locale și centrale sau ca specialiști în comunicare și relații publice la companii private, partide, politice, ONG-uri etc. Așadar teama că Jurnalismul nu mai este la modă și că presa scrisă a intrat într-un con de umbră nu este justificată. Jurnalistul, martorul atent la ce se întâmplă în lume și capabil nu doar să folosească un pix sau un calculator, ci să o facă responsabil și profesionist, va fi întotdeauna necesar pe orice piață.

Înscrierile se fac până pe data de 20 septembrie, la secretariatul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, în zilele lucrătoare între orele 9.00-16.00, iar sâmbăta între orele 9.00-12.00 sau online https://studinfo.uoradea.ro/admitere/.

La specializarea Jurnalism, mai sunt 9 locuri bugetate și 33 cu taxă, iar la Științe Politice – 7 locuri bugetate, respectiv 57 locuri cu taxă.

Mircea Costel Bratosin, Anul I, Jurnalism

Distribuie informația
Alte știri