O nouă întâlnire cu arta naivă românească la Muzeul Ţării Crişurilor

Început ca un experiment cultural, Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea a debutat din pură pasiune, însă efectele pozitive au devenit atît de repede vizibile încît după doar câteva ediţii a devenit repede adoptat de orădeni. Faptul că au fost finalizate opt ediţii, iar în curând se va lucra la a noua, spune suficiente lucruri despre scânteia acestei idei.

Conceput în laboratoarele pline de imaginaţie ale Asociaţiei Artiştilor Naivi din România şi susţinut cu bucurie de Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, A.P.T.O.R., Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Revista „Familia”, Liceul de Arte, Colegiul Naţional Iosif Vulcan,  Liceul Episcop Roman Ciorogariu şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, Festivalul Naţional de Artă Naivă este rezultatul coalizării mai multor actori şi se află astăzi la a VIII-a ediţie.

În aceşti ani de când Oradea a pornit într-o aventură culturală unică în România, organizatorii festivalului au descoperit că arta şi cultura activează în comunitatea locală educaţia, normalitatea frumosului, bunul-simţ şi bucuria de a fi împreună în acelaşi oraş care, iată, îi fac părtaşi la un interes comun. Actele culturale au puterea magică de a influența spațiul urban, iar acest eveniment, cu rădăcini bine conturate în comunitatea locală, este cu adevărat o celebrare naţională a fenomenului artei naive, care explorează frumosul, onestitatea, optimismul şi imaginaţia artiştilor invitaţi. În fiecare toamnă, organizatorii reuşesc să aducă împreună cei mai importanţi artişti naivi contemporani din România, ceea ce face unică această manifestare culturală. Festivalul Naţional de Artă Naivă are o foarte bună popularitate în rîndul orădenilor şi nu numai. La ediţiile precedente au participat şi colecţionari din toată ţara, iar expoziţiile periodice organizate de Asociaţia Artiştilor Naivi din România sînt vizitate de turişti români şi străini puternic interesaţi de arta naivă.

Unul dintre motivele pentru care această manifestare are atâta succes şi atrage participanţi, vizitatori şi turişti este faptul că arta naivă românească este plină de veselie şi de culoare, generând automat bună dispoziţie, Ori, cînd zîmbeşti, arta încetează să mai fie ermetică, se împrieteneşte cu tine.

Acest festival se vrea şi un bun promoter pentru artişti şi lucrările lor, căci un eveniment mare, care reuşeşte să adune o bună selecţie de artişti, devine automat o platformă interesantă pentru publicul specializat din ţară şi din străinătate (galerişti, curatori sau colecţionari).

Organizatorii lucrează neobosit pe tot parcursul anului, pentru reuşita acestui important eveniment destinat promovării artei naive. Festivalul Naţional de Artă Naivă se vrea doar un modest omagiu închinat artiştilor naivi români, ştiuţi sau neştiuţi, care au contribuit la făurirea culturii noastre populare, dînd sens şi profunzime valorilor noastre perene. Vernisajul expoziţei are loc joi, 14 octombrie, la ora 17:30, la Muzeul Ţării Crişurilor (str. Armatei Române nr. 1/A).

Alte știri