Celebrată într-un moment în care lumea continuă să trăiască în pandemia de COVID-19, care nu numai că a dus la un număr mare de persoane cu diabet spitalizate cu manifestări severe de infectare cu SARS-CoV-2 și la decese, dar a dus și la întreruperea serviciilor pentru cei care suferă de diabet. La 100 de ani de la descoperirea insulinei, este important să ne reamintim că insulina și alte tratamente împotriva diabetului rămân încă indisponibile pentru mulţi bolnavi. Astăzi, peste 420 de milioane de oameni au diabet.
Centenarul dezvoltării insulinei terapeutice în 1921 de către Frederick G. Banting și Charles H. Best, sub supravegherea lui John JR Macleod și cu colaborarea lui James B. Collip este o piatră de hotar de o importanță considerabilă pentru pacienţii cu diabet și o descoperire marcantă în istoria medicinei.
În contextul Zilei Mondiale a Diabetului, din 14 noiembrie, comunitatea medicală din România își propune să atragă atenția asupra importanței accesului la noi terapii în tratamentul diabetului și a rolului esențial alevaluării riscului cardiovascular și renal în rândul persoanelor cu diabet zaharat tip 2 (DZ2). În România, aproximativ 2 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat de tip 2, însă este important de menționat că această boală nu vine niciodată singură.
Diagnosticarea timpurie a insuficienței cardiace și a bolii cronice de rinichi ar putea preveni degradarea rapidă a stării pacientului cu diabet zaharat tip 2, prin ținerea sub control a afecțiunilor inimii și rinichilor – întâlnite frecvent în rândul persoanelor cu diabet.
Sursa: stiri.tvr.ro/ digi24.ro