Explozia preţurilor gazelor pe piaţa angro, care a majorat costurile de achiziţie ale furnziorilor peste nivelul facturat clienţilor, începe să se simtă şi pe piaţa autohtonă.
Restart Energy a anunţat că renunţă, începând cu 2022, la activitatea de furnizare de gaze, iar surse din piaţă ale Profit.ro susţin că alte 3-4 companii, printre care şi Tulcea Gaz, cu peste 15.000 de clienţi, au solicitat, din proprie iniţiativă, operatorului de transport, Transgaz, rezilierea contractelor de echilibrare şi transport, adresându-se şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru retragerea licenţei de furnizare.
Motivul pentru care aceşti furnizori doresc să renunţe la activitatea de furnizare este explozia preţurilor pe piaţa angro, care a condus la situaţia în care costul de achiziţie al gazelor este superior preţului facturat clienţilor.
Engie România SA (acţionar al Tulcea Gaz cu o participaţie de 30% – n.r.), a fost stabilită de ANRE să preia, în calitate de furnizor de ultima instanţă (FUI), locurile de consum ale clienţilor finali din portofoliu, începând cu 8 noiembrie.
Clienţii la care un furnizor renunţă nu vor rămâne nealimentaţi. În situaţia în care nu găsesc ei alt furnizor până la momentul în care furnizorul actual renunţă, ei vor fi distribuţi de ANRE furnizorului de ultimă instanţă (FUI), care le va asigura alimentare până la momentul în care îşi vor găsi un nou furnizor concurenţial. Pentru client problema este preţul. El va plăti preţul de FUI, care este mai mare şi decât cel al furnizorului care l-a abandonat, şi, în teorie, mai mare decât majoritatea preţurilor din piaţă. Spre exemplu, acum FUI este Engie, care are însă un preţ de 642 de lei/MWh. Este adevărat însă că, până la finalul lunii martie, preţul este plafonat la 370 de lei/MWh, deci chiar dacă ajunge la FUI, clientul nu va plăti peste acest preţ.
Sursa: adevarul.ro