„Portret de învingător” este un proiect al studenților de la Jurnalism (Universitatea din Oradea), în colaborarea cu Oradea în direct, care își propune să promoveze oameni de excepție din comunitatea locală.
Profesorul Cristian Remus Țoța s-a născut la 30 aprilie 1977, în Ștei, în județul Bihor. Din dorința de a evita examenul de admitere la un liceu de matematică a ales să studieze teologia la Seminarul Ortodox de la Cluj. Și-a definitivat studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Oradea în anul 2000, unde i s-a trezit pasiunea pentru teologie și disciplinele istorice și a obșinut o bursă de merit. Prima oră de asistență din cadrul modulului pedagogic l-a determinat să devină profesor, iar pasiunea l-a ghidat spre Facultatea de Istorie. Predă religie din anul 2000 și istorie din 2012 la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș (CNSV).
Cristian Remus Țoța a ocupat postul de muzeograf la Muzeul Municipal Beiuș în iulie 2017, datorită pasiunii pentru etnografie și istorie. Cel puțin o dată pe semestru încearcă să își aducă elevii la muzeu, iar de-a lungul anilor i-a implicat în diverse proiecte, dintre care amintim: „Beiuș Door”, șezătoare și atelier de lucru pe țesut, realizat de elevii de la CNSV și un meșter popular; „Ars Vulcanica”, realizat împreună cu vulcaniști din toate generațiile, în 2018. Mai multe școli sunt implicate în parteneriate educaționale pe diferite teme, îndeosebi legate de istorie și tradiții. În urma activității de mentorat, realizată împreună cu elevii Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, au caștigat faza naționala de cultură și civilizație cu teme legate de bisericile de lemn din zona Beiușului și meșteșugul spătăritului.
A participat la tipărirea unui album ce cuprinde fotografii și teze referitoare la bisericile de lemn din Țara Beiușului. Anual organizează în cadrul muzeului expoziții de artă, la „Salonul de toamnă” de anul acesta s-au regăsit opere ale lui Tudor Frâncu, Stela Vesa, Andrei Mezei, Elena Corb, Daniel Dan, dar nu numai. „Lucrările acestora se adresează sufletului, ating anumite corzi ale simțirii umane”, a declarat acesta.
Înainte de a începe munca la muzeu, pe când era doar profesor, a luat parte la numeroase activități în colaborare cu muzeul, cu alte școli și instituții culturale pentru prezervarea și transmiterea culturii tradiționale.
Printre proiectele pe care dorește să le realizeze se numără: reabilitarea muzeului, condiție esențială pentru a pune în aplicare alte posibile planuri și asigurarea condițiilor necesare pentru menținerea exponatelor în stare bună. O privire asupra vieții sale în momentul prezent, Cristian Țoța este recunoscător pentru „oamenii faini care îmi sunt prieteni și pur și simplu pentru viață”.