Portret de învingător: Răzvan Cherteș, promotor al valorilor turistice bihorene

„Portret de învingător” este un proiect al studenților de la Jurnalism (Universitatea din Oradea), în colaborarea cu Oradea în direct, care își propune să promoveze oameni de excepție din comunitatea local.

Absolvent al Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie, Răzvan Cherteș este autorul monografiei „Comuna Aștileu (județul Bihor)”,  dar și a lucrării „Comuna Aușeu (județul Bihor)”. La începutul lunii decembrie,  împreună cu colega sa de la ORION – Choose to Be a Star, Alina Ioana Buzle, a demarat un nou proiect de promovare a 18 biserici ortodoxe de lemn din Zona Aleșd.

Încă de la începutul claselor primare, urmate la Școala cu clasele I – VIII ,,Constantin Șerban” Aleșd, apoi liceale, la  Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman” Aleșd,  și până la sfârșitul facultății, el și-a demonstrat abilitătile intelectuale, cât și  cele sportive, fiind membru al  echipei de handbal, obținând locul II la etapa națională.

Ce anume te-a determinat să optezi pentru domeniul geografic și cum a început aventura ta?

Chiar în ziua în care am împlinit 9 ani, pe 9 februarie 2005, mama mi-a dăruit un cadou aparte: un atlas geografic școlar. Cum am deschis atlasul, am fost fascinat de modul în care erau reprezentate elementele din lumea reală în această culegere de hărți, atât elementele din cadrul natural (relief, climă, ape, viețuitoare și soluri – pe hărțile fizico-geografice), cât și cele din mediul social (populație, așezări și economie – pe hărțile politice). Îmi plăcea de mic să citesc reviste pentru copii (,,În lumea lui Tanu”, și ,,Pipo”), de unde am aflat despre o mulțime de obiective turistice (cel dintâi obiectiv turistic despre am aflat este Colosseumul din Roma, capitala Italiei. Orele de geografie le-am făcut cu doamna profesoară Iuliana Ciucurescu, care mi-a pus bazele geografice și a reușit să mă țină în priză oră de oră.

Cand  a ajuns Geografia  pe primul loc  al preferintelor materiilor tale preferate?

Geografia a ajuns pe primul loc în clasamentul materiilor preferate în clasa a VII-a, atunci când, un cadru didactic ambițios și extrem de bine documentat în acest domeniul al geografic, doamna Gabrian Viorela a fost nevoită, în urma răspunsurilor date în rubricile grele din cadrul orelor de geografie, să apese de 2 ori ,,Golden Buzz-ul”, prima dată în semestrul întâi (când i-am spus că drapelul României e același cu cel al statului Ciad de pe continentul Africa,  și cea de-a doua oară în semestrul al doilea (când i-am spus că Arhipelagul Galapagos aparține de Ecuador, iar Insula Paștelui a fost anexată de Chile în 1888, celebră pentru cele 887 de statui monumentale, denumite ,,moai” și ridicate în cinstea înaintașilor zeificați ai locuitorilor insulei.)

Cum te-ai simtit după ce ai obținut nota 10 la acele teste?

Mă simțeam pregătit să sedimentez și detaliile din cele două capitole și să le așez cum trebuie în contexul meu (unde mi s-a întipărit imaginea Bisericii Negre din municipiul Brașov, una ce aparține comunității evanghelice luterane din municipiu și care a ars parțial în anul 1689), astfel încât să fiu primul elev de la o școală gimnazială din orașul Aleșd ce ajunge la etapa națională.

Ce aspecte ați inclus în monografia „Comuna Aștileu (județul Bihor)”?

În capitolul întâi am introdus aspectele fizico-geografice, încadrarea teritorială, atributele reliefului comunei. Nu am omis nici caracteristicile climei, aspectele hidrografice și caracterisiticile biopedologice.  În cel de-al doilea capitol am scris despre aspectele istorice și economice, date istorice ale comunei Aștileu. Bineînțeles, m-am oprit și asupra agriculturii din această comună, nelăsând la o parte activitățile industriale. Capitolul trei surprinde cu  aspectele demografice și turistice. Istoricul populării comunei Aștileu, evoluția numerică a populației,  mișcarea demografică a populației, structurile demografice, pe sexe, pe grupe de vârstă, structura etnică și cea confesională a comunei. Am scris și despre turismul și obiectivele turistice  naturale și antropice din comună, despre turismul cultural și campionii acestei comune. Această carte se poate găsi și  în format digital.

Dar în lucrarea „Comuna Aușeu (județul Bihor)”, ce teme ați abordat?

Am deschis această carte cu încadrarea teritorială, continuând cu relieful. Nu lipsesc nici aspectele climatice și hidrografia comunei Aușeu. Învelișul biopedologic a fost un alt subiect dezvoltat în carte. Nu am omis nici  vegetația și fauna. Cartea  fost scrisa sub atenta  îndrumare a Primăriei Comunei Aușeu (Județul Bihor), iar conținutul include printe altele, o serie de imagini ale unor fotografi profesioniști.

Ce dorințe aveți pentru anul 2022 ?

Să iasă cum trebuie cartea despre orașul Aleșd (e orașul meu natal, aici am crescut și m-am dezvoltat ca persoană și vreau să las ceva în urmă, o carte care să schimbe imaginea orașului, să creez noi mentalități, am încredere că voi colabora cum trebuie cu Primăria orașului Aleșd, cu instituțiile administrative de forță din oraș, cu mediul de afaceri și nu, în ultimul rând, cu societatea civilă). Să scriu o carte despre comuna Tileagd (acolo a lucrat mama mulți ani de zile și mi-a plăcut cum a dezvoltat comuna domnul Codrean Adrian din 2008 de când a preluat administrația). Să prind un post de profesor de geografie după ce-mi termin modulul pedagogic (nivelul 1), căci vreau să formez generații de campioni, cu care pot merge la olimpiadă să câștig premii (inițial îmi doresc măcar pe județ, după și la etapa națională).

Otniel Denis MALIȚA, Jurnalism, An I

Alte știri