Există, încă, în cultura româna personalități puternice, care lucrează fără istov la îmbogățirea ei, dându-ne impresia că tinerețea și creativitatea lor este perpetuă, că au împlinit visul faustian de a opri clipa. E reconfortant sentimentul că suntem sub protecția acestor spirite mereu tinere și e cu atât mai mare frustrarea când ne sosește vestea plecării dintre noi a Magistrului, îndrumătorul exigent al atâtor generații de studenți și de doctoranzi.
Ne-a părăsit criticul, istoricul literar, romancierul și dramaturgul MIRCEA V TOMUȘ lăsând, din câte am aflat, multe proiecte neîncheiate. Clipa nu s-a oprit pentru a-i da răgazul de a le finaliza, deși a reușit să vadă ieșind de sub tipar un proiect de suflet despre Avram Iancu, în care a identificat o filiație cu un strămoș moț al familiei Tomușeștilor.
Este grăitoare o simplă prezentare a titlurilor publicate și a premiilor literare prin care a fost recunoscută repetat valoarea științifică a scrierilor critice și de istorie literară ale Magistrului , știut fiind că proza și dramaturgia sunt manifestari mai recente ale spiritului sau creator :
Gheorghe Șincai. Viața și opera, București, Editura pentru Literatură, 1965.
Cincisprezece poeți, București, Editura pentru Literatură, 1968.
Carnet critic, București, Editura pentru Literatură, 1969.
Răsfrângeri, Cluj-Napoca, Ed. Dacia, 1973.
Istorie literară și poezie, Timișoara, Editura Facla, 1974.
Opera lui I. L. Caragiale, I, București, 1977; ediția a doua, revăzută și augmentată, în 2002.
Mihail Sadoveanu. Universul artistic și concepția fundamentală a operei, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1978.
Mișcarea literară, București, Editura Eminescu, 1981.
Romanul romanului românesc, volumul I (În căutarea personajului), București, Editura Gramar, 1999; volumul II (Despre identitatea unui gen fără identitate; romanul ca personaj al propriuluisău roman), 2000
Teatrul lui Caragiale dincolo de mimesis, 2002
Caragiale dupa Caragiale,2004
Pentru un alt Caragiale, 2012,
Aripile demonului , roman( vol. I- V , 2007-2016)
Secretul Crailor de Curtea Veche- 2014
Un text ascuns in romanul Ion de Liviu Rebreanu, 2015,
Un roman al unor atrizi moderni in romanele Hortensiei Papadat Bengescu, 2015;Enigma Otiliei sau amurgul unei lumi fără tați,2016, Ion Creanga romancier?Un fabulos roman initiatic, 2017
Glonțul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu,Teatru, 2021
Premii si distincții:
Premiul Academiei Române, 1965
Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj –Napoca, 1970
Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 1973
Drum bun spre raiul creatorilor unde îi vei regăsi pe colegii de breaslă și de generație! Cărțile lăsate moștenire vor modela multe minți, așa cum Magistrul a făcut-o o viață!
prof. dr. Iuliana Păcurar