Recomandare de lectură a Ligiei Mirișan: ”Cum se scrie istoria literară” – Ion Simuț

Reputata editură, „ȘCOALA ARDELEANĂ” ne propune o lucrare deosebită, CUM SE SCRIE ISTORIA LITERARĂ, semnată de criticul și istoricul literar, Ion Simuț, profesor universitar la Facultatea de Litere De la Universitatea Oradea.

Cartea a apărut recent. Prin intermediul ei autorul emite opinii pertinente în legătură cu ceea ce reprezintă istoria literară în contextul actual și devenirea ei, dar și modul în care e necesar să o percepem. Este o pledoarie excepțională pentru o istorie literară în care criteriul estetic absolut, propus de George Călinescu, se dorește a fi raportat la cel istoric, fără a muta istoria literară dintr-o vasalitate în altă.

„La noi, istoria literară a fost prea multă vreme numai estetică, menținută sub obediență călinesciană, și de aceea există pornirea firească de eliberare și expansiune. Nu e mai firească racordarea istoriei literare la Istorie, nu la critică literară? Înseamnă să o mutăm dintr-o vasalitate în altă? Întrebarea merită să fie pusă și să aibă un răspuns. De aceea m-am conectat la reflecțiile istoricului francez Paul Veyne din cartea să Cum se scrie istoria, apărută în 1971 la Paris și în 1999 la București. Am prelungit sau am translat gândurile de acolo, aici, în Cum se scrie istoria literară, tot fără semnul întrebării, adică într-un sens analitic, nu prescriptiv sau tehnic”, spunea Ion Simuț.

Lucrarea prezentată e o dezbatere, o analiză pertinentă, care merită toată atenția noastră, deoarece profesorul Ion Simuț își dovedește, o dată în plus, calitățile deosebite de critic și istoric literar de marcă.

Distribuie informația
Alte știri

This will close in 6 seconds