Peste 1400 hectare de terenuri virane, agricole și fond forestier afectate de incendiile de vegetație uscată în Bihor

În perioada ianuarie – iulie a acestui an, la nivelul județului Bihor, au fost înregistrate aproximativ 400 incendii de vegetație uscată, în urma cărora au fost afectate peste 1400 de hectare de terenuri virane, agricole și fond forestier.

În ultimele 48 de ore, echipajele de pompieri militari din cadrul subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor au acționat pentru localizarea și lichidarea a șapte incendii care se manifestau la terenuri virane și agricole, suprafața totală afectată de arderea vegetației uscate și a miriștilor fiind de aproximativ  44 de hectare. Este vorba de localitățile Oșorhei, Cheșa (comuna Cociuba Mare), Sîntimreu (comuna Sălard), Vadu Crișului, Mihai Bravu (comuna Roșiori), Oradea, și Marghita.

Pompierii militari bihoreni intervin zilnic pentru stingerea unor incendii de vegetație, a căror cauză probabilă este de cele mai multe ori focul deschis în spații deschise, aici intrând inclusiv fumatul. Alte cauze destul de frecvente sunt scânteile mecanice provenite de la mașinile agricole, precum și defecțiunile utilajelor, în special cablurile electrice defecte care determină atât arderea utilajului cât și a culturii agricole.

În acest sens, recomandăm ca tractoarele, combinele și celelalte mașini agricole folosite la recoltarea și transportul cerealelor, să fie revizuite din timp. Favorizate de vânt și de temperaturile crescute, aceste incendii se extind foarte rapid. 

Pentru prevenirea producerii unor astfel de evenimente soldate cu pagube însemnate, pompierii militari bihoreni recomandă agricultorilor să respecte regulile și măsurile de apărare împotriva incendiilor specifice perioadei de recoltare și depozitare a cerealelor.

De asemenea, pe fondul temperaturilor ridicate crește riscul producerii incendiilor de vegetație uscată. Pentru a preveni acest risc, vă recomandăm să:

  • NU utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu;
  • NU utilizați focul deschis pe timp de vânt sau noaptea;
  • NU aruncați la întâmplare resturile de țigări;

Respectând regulile de prevenire, se protejează viața și se reduce riscul ca bunurile și recolta obținută prin trudă și investiție financiară, să fie distruse de flăcări.

Distribuie informația
Alte știri