Expoziție privind vizitele lui Dej și Ceaușescu în Crișana

Marți, 22 noiembrie, porțile Muzeului Cetății și Orașului Oradea s-au deschis pentru o nouă expoziție inedită intitulată ”Oradea – Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor”.

Primii vizitatori ai acestei expoziții au fost studenții din anul III de la Specializarea de Jurnalism, însoțiți de asist. univ. dr. Alina Brihan. Aceștia au avut ocazia să vadă imagini surprinse în timpul singurei vizite realizate în regiunea Crișana de către Gheorghe Ghiorghiu-Dej, în anul 1961, dar și imagini cu cuplul prezidențial Ceaușescu care a efectuat opt vizite în Bihor, între anii 1966-1987. Materialele audio redate în timpul expoziției au oferit acesteia un ambient surprinzător de plăcut.
Nicolae Meseșean, fotograful oficial al vizitelor prezidențiale, a acceptat invitația muzeografilor de la Muzeul Cetății de a le povesti viitorilor jurnaliști despre tehnici în fotografie, dar și câteva experiențe amuzante prin care a trecut acesta de-a lungul carierei sale.

În cadrul întâlnirii cu studenții, au mai luat cuvântul și dr. Augustin Țărău, muzeograf la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, respectiv doctorandul în Istorie Cristian Culiciu care au vorbit despre viața în regimul comunist, construcțiile care s-au ridicat de-a lungul anilor. De asemenea, cei doi specialiști au răspuns unor serii de întrebări și curiozități ale studenților de la jurnalism.
La finalul expoziției, dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, i-a invitat pe viitorii jurnaliști să se alăture și ei la campania ”Nu arunca trecutul, adu-l la Muzeu!”, prin care aceștia pot contribui prin donarea de obiecte din perioada comunistă.
Orădenii vor putea vedea expoziția până la data de 31 ianuarie 2017, de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00. Taxa de vizitare pentru toate expozițiile Muzeului este de 5 lei.
Marian Muntean, student la Jurnalism anul III

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6356111944015343569″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”220″ num=”80″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Distribuie informația
Alte știri