Raport de activitate al singurului primar Pro România din Bihor / După 16 ani în care nu s-a accesat niciun ban din fonduri europene, Delia Farcaș, edilul din Drăgești, susține că are depuse sau în implementare proiecte de milioane de euro

Filiala Bihor a Pro România și-a prezentat, în această săptămână, în prezența europarlamentarului Corina Crețu, un scurt raport de activitate la doi ani de la alegerile locale în urma cărora partidul a ocupat locul 4 la nivelul județului, după PNL, PSD și UDMR cu 53 de consilieri locali, 3 viceprimari și un primar, Delia Farcaș, edilul comunei Drăgești.

Ne doream să avem mai mulți primari și viceprimari, dar chiar și acolo unde avem doar consilieri locali, aceștia fac lucruri bune pentru locuitori. Aleșii locali ai Pro România Bihor se țin de ceea ce au promis în campanie, susține președintele Pro România Bihor, Daniel Pop, ales în această funcție în luna iulie.

Mesajul Pro România pentru cetățeni acum 2 ani a fost că aleșii locali vor face tot ce ține de ei pentru dezvoltatrea comunităților locale, iar liderul filialei județene e convins că mandatul este respectat.

Afirmația este susținută de activitatea primăriței din Drăgești, comună în care, spune Pop,  timp de 16 ani a fost condusă de primari PD și PNL, și în toată această perioada nu s-a absorbit niciun ban din fonduri europene, nu s-a construit nici măcar o capelă mortuară și nu s-a introdus niciun kilometru de canalizare.

La preluarea mandatului exista un singur proiect în derulare: modernizarea unor străzi cu o lungime de 3 km, în condițiile în care majoritatea drumurilor din comună sunt pietruite iar cele care sunt asfaltate au o stare avansată de degradare.  Nu am găsit niciun proiect tehnic sau studiu de fezabilitate care să fie depus pe vreun program de finanțare sau să fie în implementare, dar ce este mai dureros a fost că, în ultimii 16 ani, nu s-a accesat niciun ban din fonduri europene. Acesta a și fost principalul motiv care m-a motivat să candidez deoarece observam cum toate comunele se dezvoltă pe baza fondurilor europene iar comună noastră stagna, a declarat Delia Farcaș.

În primii 2 ani de mandat am reușit să avem alocați investițiilor 5,8 milioane lei. Comuna  Drăgești a semnat în această perioada și 3 contracte de finanțare pe fonduri europene în valoare totală de  2,1 milioane lei. Am reușit să dotăm școlile  din comună cu echipamente IT, în pandemie s-a depus proiecte pe POIM. Un alt proiect a fost înființarea unui centru comunitar pentru sprijinirea persoanelor defavorizate. Tot pe fonduri europene am reușit să depunem prin PNRR 4 proiecte care acum se află în  evaluare: două pentru reabilitare energetică, un proiect de înființare a unui centru de deșeuri voluminoase, iar un altul implementat împreună cu CJ Bihor este legat de turism.

Valoarea tuturor acestor proiecte este de 17 milioane lei. Alte planuri vizează reabilitarea iluminatului public în comună, construirea unei săli de sport în Tășad și construirea unui dispensar medical.

Din bugetul local a fost achiziționat un buldoexcavator cu accesorii și se va construi o capela mortuară în Dragești și se vor asfalta 2,7 km de drum.

Distribuie informația
Alte știri