Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” Oradea a găzduit, miercuri după amiază, lansarea cărții lui Cosmin Ionuț Patca, „Așezările de pe Valea Bistrei de la primele atestări documentare până la instaurarea administrației românești (secolele XIII-XX). Studiu monografic”, apărută la Editura Muzeului Țării Crișurilor.
Cartea are la bază teză de doctorat susținută, în anul 2022, în cadrul Școlii Doctorale de Istorie de la Universitatea din Oradea, de către Cosmin Ionuț Patca, sub coordonarea prof. univ. dr. Sorin Șipoș. Obiectivul acesteia este investigarea complexă a unui areal geografic bine delimitat, din partea de nord-est a Bihorului, așezările de pe Valea Bistrei, de la primele consemnări documentare până la instaurarea administrației românești în Transilvania. Spațiul investigat se pretează unei monografii interdisciplinare, prin apelul la metodele de cercetare ale istoriei și la sugestiile metodologice care vin dinspre disciplinele conexe istoriei.
Lansarea volumului a fost moderată de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, volum pe care îl descrie ca fiind un mod de scriere istorică modernă. „Proiectul de investigare a lumii rurale, dar în special al comunităților locale. Un proiect pe care l-am gândit în urmă cu foarte mulți ani în cadrul Centrului de Studii Interdisciplinare care este parte a Academiei Române, fiindcă am pornit de la următoarea premisă, nu poți să faci istorie națională dacă nu ai istoria micilor comunități. Micile comunități adunate fac pană la urmă istoria zonei, a regiunii, a provinciei, respectiv istoria națională… Am ales această temă, iar Cosmin Patca și-a asumat-o, deoarece este legată de rădăcinile noastre, pană la urmă cine să studieze zona din care provii dacă nu cei care sunt de acolo și care au, dincolo de o datorie științifică și o datorie morală”, a spus prof. univ. dr. Sorin Șipoș.
„Scopul lucrării a fost de a reconstitui trecutul așezărilor de pe Valea Bistrei într-un studiu monografic, adică într-un studiu științific complex care să fie o abordare detaliată și multilaterală asupra unui spațiu, iar spațiul acesta a fost Valea Bistrei, bazinul hidrografic al Bistrei. În același timp, abordarea trebuia să fie una interdisciplinară, pentru că sursele documentare, structura etnică și confesională a populației din acest areal se preta unei astfel de analize, transdisciplinare și interdisciplinare. Am ales Valea Bistrei, în primul rând, din motivație de ordin științific, despre partea de Nord a Bihorului, în general, s-a scris mai puțin în comparație cu Sudul Bihorului, care a fost mult mai mult cercetat de către istorici… A doua motivație care a stat la baza acestei cercetări a fost o motivație practică, arealul ales de mine este un areal format în totalitate din populație rurală, o lume rurală”, a povestit autorul, Cosmin Ionuț Patca.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Școala Doctorală de Istorie din Oradea și Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita și Asociația Social-Cultural-Sportivă „Palisada” din Cuzap.
Diana Mădălina Cristea, Jurnalism, anul II