Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor se sărbătorește în data de 18 aprilie, la nivel mondial și are ca scop celebrarea, respectiv promovarea patrimoniului cultural. Oradea Heritage pune în valoare cinci monumente clasate pe lista monumentelor istorice: Casa Darvas-La Roche, Turnul Primăriei, Templul Francmasoneriei, Sinagoga Sion și Sinagoga Aachvas Rein.
Tema din 2023 a Zilei internaţionale a monumentelor şi a siturilor este „Heritage Changes” („Patrimoniul în schimbare”). Aceasta oferă oportunitatea de a răspunde întrebărilor referitoare la învăţarea modalităţilor tradiţionale de cunoaştere şi a sistemelor de cunoştinţe în legătură cu acţiunea climatică şi cum să fie utilizată focalizarea asupra patrimoniului cultural pentru a sprijini protecţia echitabilă a comunităţilor vulnerabile prin acţiuni climatice, răspunzând în acelaşi timp la Deceniul ONU de Acţiune: „Acţiune Climatică” (SDG13), „Life Below Water” (SDG14), „Life on Land” (SDG15).
Oradea Heritage se preocupă de patrimoniul pe care-l promovează, iar politicile și activitățile prin care se urmărește conservarea acestuia, în contextul schimbărilor climatice, devin o constantă a vieții de zi cu zi.
În acest sens, au loc expoziții legate de admirația pentru natură, un exemplu fiind expoziția „Portal spre primăvară” de la Casa Darvas – La Roche, dar și programul „Școala Verde”, în cadrul căruia au fost oferite ghidaje speciale în cele cinci obiective.
Totodată, zeci de clădiri de patrimoniu și-au recăpătat strălucirea de altă dată, fiind reabilitate, în ultimii ani, în cadrul Programului multianual de reabilitare a clădirilor istorice.
Scopul Oradea Heritage este de a elabora și asigura proiecte speciale de prevenire a degradării monumentelor istorice și a zonelor de protecție a acestora din județul Bihor. De asemenea, realizează valorificarea de materiale de promovare a monumentelor istorice de artă, arhitectură și urbanistice a zonelor de protecție a acestora precum și a zonelor construite protejate existente în municipiul Oradea și județul Bihor.
În 1982, Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS a stabilit ziua de 18 aprilie drept Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor (IDMS), urmată de adoptarea acestui document de către UNESCO, în timpul celei de-a 22-a Conferinţe Generale.
ICOMOS şi-a consacrat activitatea în vederea conservării şi protejării monumentelor, ansamblurilor şi siturilor aparţinând patrimoniului cultural. Este singura organizaţie non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar şi a tehnicilor ştiinţifice, în vederea conservării patrimoniului arhitectural şi arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internaţională din 1964 privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor (Carta de la Veneţia).