2947 de copii și 760 părinți din județul Bihor au participat la “Start în educație”

2947 de copii cu vârste între 3-6 ani și 760 părinți din 29 de comunități defavorizate din județul Bihor, sunt beneficiari ai programului ”Start în educație” – cel mai amplu proiect de educație timpurie din România. În timpul acțiunilor desfășurate, atât copiii cât și părinții lor s-au bucurat de suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.

Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.

Directoare, Sânnicolau Roman: ”Educația este esențială într-o societate. Ceea ce face acest proiect este un prim pas spre o educare a părinților în primul rând iar apoi o conștientizare a faptului că viitorul copiilor depinde mult și de implicarea lor în procesul educațional. Prin acest proicet sunt ajutați atât copii cât și părinții să își dezvolte o atitudine pozitivă față de necesitatea educației și față de viitorul lor, prezentându-le beneficiile și avantajele educației pe care o primesc în insituții. Acest ghiozdan echipat facilitează accesul la educație, îi motivează în a înțelege importanța frecventării grădiniței, să consientizeze că fiecare zi pierdută este un pas înapoi spre viitorul lor. Cu siguranță acest proiect sprijină într-o mare măsura și cadrele didactice. Prin chestionarele trimise educatorii au aflat multe informații prețioase și le este mai ușor în a aborda părinții, a discuta pe îndelete problemele cu care se confruntă având ca scop primordial prevenirea abandonului școlar.”

La rândul lor, părinții au participat la ”Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. Începând cu luna iunie 2023, părinții vor putea găsi mai multe sfaturi și idei de activităţi, privind utilizarea resurselor din “Ghiozdănel cu viitor” împreună cu copiii lor, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație.

Cristi Danileț, formator ”Școala Părinților” povestește că ”Am fost în localități rurale din Bihor, Arad și Satu-Mare. Am ajuns în localități despre care nu știam că există. M-am întâlnit cu părinți din comune mari și din sate mici, inclusiv ce fac parte din comunități maghiare, slovace și rome. Peste tot am întâlnit surprindere că cineva de la oraș, având cunoștințe de specialitate, vine și la ei în localitate. În multe grădinețe vizitate educatoarele au invocat lipsa de implicare a unor părinți în educația copiilor, iar în unele locuri chiar s-a deplâns faptul că unii părinți aduc copiii la grădi doar de formă și sporadic, pentru a beneficia de ajutoarele de la stat. În toate locurile părinții mi-au spus că informațiile de psihologie și de legislație sunt binevenite și că astfel de întâlniri ar trebui repetate. Copiii care au primit ghiozdanelele de la mine au fost foarte încântați. În unele locuri mi s-a spus clar că atât de bogat e ghiozdanelul că nici nu au visat să primească așa ceva. Eu am avut ocazia să realizez cât de importantă este vârsta de 3-6 ani în formarea unor viitori adulți responsabili.”  

Am fost impresionată când am auzit despre acest proiect și mai ales să particip pentru faptul că a fost implementat și în grădinița unde frecventează copilul meu. A fost un moment în care am simțit că suntem pe drumul cel bun, că îi pasă cuiva cu adevarăt de noi și de copiii noștri și suntem sprijiniți și motivați să facem un efort pentru a duce constant și frecvent copilul la grădiniță.Mamă, Sânnicolau Roman

Start în educațievine în sprijinul a 60.000 copii cu vârste între 3-6 ani și 10.000 de părinți, selectați din 500 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor. În această etapă de dezvoltare, în care se pun bazele pentru viitorul copiilor, un rol crucial îl au părinții, care în cadrul proiectului sunt sprijiniți să devină primii educatori ai copiilor lor, cei care dau startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, urmând ca apoi la grădiniță să devină un partener educațional de nădejde.

_______________________________________________

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.

Despre Fundaţia OMV Petrom

Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.               

Lista comunităţi din județul Bihor participante la programul “Start în educație”

  1. Balc
  2. Drăgănești
  3. Oșorhei
  4. Remetea
  5. Biharia
  6. Roșiori
  7. Orsolya
  8. Buntesti
  9. Brusturi
  10. Ciumeghiu
  11. Avram iancu
  12. Hotar
  13. Chişlaz
  14. Oradea
  15. Budoi
  16. Ineu
  17. Tarcea
  18. Sârbi
  19. Sâniob
  20. Uileacu de Beius
  21. Sânnicolau Român
  22. Popești
  23. Husasău de tinca
  24. Holod
  25. Lugașu de jos
  26. Sambata
  27. Lăzăreni
  28. Dobreşti
  29. Curtuişeni
Distribuie informația

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri