Oradea va avea cea mai mare creșă din țară

În Oradea se construiesc două creșe cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții. Una este cea din Cartierul Nufărul, pe str. Ion Irimescu, iar cealaltă în cartierul Rogerius, pe str. Aluminei, a cărei construcție nu a început încă.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a vizitat, luni, şantierul celei mai mari creşe din ţară, cu 110 locuri, ce se construieşte prin Programul guvernamental Sfânta Ana, în cartierul Nufărul din Oradea, urmând să fie finalizată în luna septembrie, cu finanţare prin PNRR.

„Este cea mai mare creşă din ţară şi sper să fie gata până la debutul anului şcolar ca să o putem introduce în reţeaua şcolară. Pe Aluminei, va fi o altă creşă cu 40 de locuri, dar mai avem aprobate, tot prin programul guvernamental, finanţări pentru o creşă la Sântandrei, una la Nojorid, una la Oşorhei şi una la Paleu. Deci patru creşe în Zona Metropolitană a municipiului Oradea, două în oraş, deci cam 390 de locuri în plus, şi astfel, presiunea pe locurile în creşă din Oradea ar trebui să se rezolve în doi-trei ani. Aşadar această creşă, o investiţie de 17 milioane de lei, are toate şansele să fie prima creşă mare construită în ţară. Este o construcţie eficientă energetic, cu panouri solare, cu consum de energie redus cu 65%”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a afirmat că la fiecare început de an se înregistra un deficit de 300-400 de locuri în Oradea, pentru creşe, situaţie care se va rezolva prin construirea celor două creşe în oraş şi a celor patru în vecinătatea municipiului. Mai mult, autoritatea locală a fost degrevată de cheltuielile de întreţinere, de circa două milioane de euro.

Ministrul Cseke a menţionat că prin acest proiect guvernamental, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, iniţiat în 2021, se finanţează toate dotările creşei respective, inclusiv spălătorie, bucătărie etc, se predă la cheie. Autoritatea locală a dat terenul de aproximativ 7.000 de metri pătraţi, având obligaţia de a sigura utilităţile.

„Sunt 13 creşe cuprinse în programul guvernamental în judeţul Bihor, unele mici, medii sau mari, o valoare totală de aproximativ 40 de milioane de euro. Dar nu suma este importantă, ci faptul că pentru prima dată s-a făcut un program guvernamental care are ‘cap-coadă’, scuzaţi expresia. Pentru că nu numai că construim pe un proiect-tip, fapt important, de care a fost foarte mare nevoie în ţară, dar după predare asigurăm şi cheltuielile de funcţionare”, a precizat Cseke.

Distribuie informația
Alte știri