Sute de seisme au loc anual in Romania, cele mai multe de 2-3 grade Richter. Cand vine vorba de siguranta in caz de cutremur, prima zona care trebuie evitata este cea a Vrancei, unde au loc cele mai multe si cele mai puternice cutremure din Romania.
Seismele de aici au loc la adancime mare, ceea ce inseamna ca efectele lor pot fi simtite pe o suprafata larga din jurul epicentrului dar si pe directia de propagare.
Cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt București, Ploiești, Buzău, Focșani sau Iași și toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensității de Roman, Bacău, Pitești, Giurgiu și toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se mai află și Cernavodă.
In schimb, potrivit istoricului seismografic din România, județele Timiș, Caraș Severin și Satu Mare și Constanța sunt cele mai sigure locuri, în cazul unui cutremur, precum și granița dintre județele Suceava și Maramureș. Aproape la fel de sigure sunt zonele cuprinse între Oradea, Cluj, Deva și Bistrița.