Luni, 12 iunie, în sala Teatrului Nottara din București, în finala competiției naționale de planuri de afaceri pentru liceeni, organizată în cadrul Maratonului pentru Educație Antreprenorială inițiat de către *Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene și cu autoritățile locale, având co-organizatori „Primăria Generală a Municipiului București”, „PROEDUS”, „Teatrul Nottara”, „Direcția de Cultură, Învățământ, Turism” din cadrul PMB, peste 200 de elevi finaliști au prezentat în fața unei săli pline de susținători din toată țara, 35 de proiecte și idei de afaceri.
![](https://oradeaindirect.ro/wp-content/uploads/2023/06/maraton-1.jpg)
În prima ediție a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, care s-a desfășurat timp de 150 zile, peste 5.000 de elevi din: Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Bihor, Buzău, Constanța, Galați, Neamț, Timiș, Tulcea și din municipiul București au participat cu entuziasm la orele de educație antreprenorială din fiecare județ, finalizate cu competiția care a desemnat cele mai bune planuri de afaceri, cu potențial și sustenabilitate.
Prima ediție a competiției naționale a fost câștigată de proiectul CITY BREAK, creat de o echipă de elevi a Colegiului Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila, prezentat în concurs de Mario Vlaviano și coordonat de profesorul Paul Pruș.
În clasamentul final, pe locul al doilea s-a clasat proiectul CRABAM, care dezvoltă aplicația NOLIGY, creat de elevii Colegiului Național „Elena Cuza” din București, prezentat în concurs de Alain Cristian Ciobanu și Antonia Neacșu, coordonați de profesorul Marius Mîrzacu. Locul al treilea a revenit proiectului TALK TO HAND, realizat de echipa Colegiului Economic din Buzău, având ca lider de echipă pe Karina Grigore și profesori coordonatori Cătălina Poștovei și Adina Enuș, prezentat ca „o afacere care-și propune să aibă un impact global”, deoarece implementează „o aplicație de traducere a limbajului mimico-gestual în limbaj vorbit și viceversa”, fiind o soluție pentru depășirea barierelor de comunicare a persoanelor cu dizabilități de auz.
Județul Bihor a participat în finala maratonului cu trei echipe de elevi, de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Oradea, Colegiul Național ”Octavian Goga” Marghita și Colegiul Național ”Emanuil Gojdu” Oradea. În urma jurizării, Bihorul s-a întors acasă cu două mențiuni. Proiectul s-a bucurat de sprijinul Consiliului Județean Bihor, a Primăriei Municipiului Oradea, a Inspectoratului Județean Bihor, partenerilor media, precum și a multor sponsori din mediul privat.
Toate planurile de afaceri care au trecut prin ambele etape ale concursurilor, semifinală și finală, au fost nominalizate pentru votul final într-o demonstrație de talent, concentrare, luciditate, spirit de echipă și inspirație, a observat Cristina Chiriac, președinta CONAF.
„Maratonul nu a fost doar o competiție dedicată elevilor, ci mai degrabă un prim jalon pentru o generație antreprenorială clădită pe fundamentul solid al cunoașterii, mentoratului, seriozității și curajului de a-ți urma visul. Proiectele finaliste confirmă tendințele din lumea antreprenorilor români, reflectate și în ultimul raport Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2021/2022, și descriu nevoia de a face diferența într-o lume în schimbare, exact impulsul principal care-i motivează acum pe antreprenorii români. O tendință care reflectă generozitatea, sensibilitatea și luciditatea tinerei generații, care, iată, consideră că a face diferența în lume este un obiectiv mai important decât tentația de a construi o bogăție mare sau un venit foarte mare și mult mai puternic decât obiectivul de a-și câștiga existența. Antreprenoriatul este un pilon esențial, deoarece doar o economie puternică, robustă poate livra un nivel de trai rezonabil tuturor cetățenilor unei țări. Bunăstarea României se va sprijini pe o nouă generație de afaceri adaptate la schimbările inevitabile ale societății și economiei globale. Cei peste 5.000 de elevi care au intrat în această fabuloasă competiție, au înțeles că afacerile de succes se bazează pe abilități interdisciplinare, de comunicare și de gândire critică.”, a observat Cristina Chiriac.
Fiecare participant la competiția Maratonului pentru Educație Antreprenorială a beneficiat de sprijinul oferit de profesori și mentori, voluntari din rândul oamenilor de afaceri, diplome de participare, cursuri, vouchere, diplome, premii, etc.