Modernizarea Parcului 1 Decembrie, ce va include și fântâna muzicală, va demara în primăvara anului viitor

Parcul 1 Decembrie din zona centrală al orașului va deveni un spațiu mai atractiv pentru relaxare și petrecerea timpului liber, ca urmare a proiectului de modernizare pregătit de către Primăria Oradea.

„Momentan se lucrează la partea de proiectare, estimăm că la finalul lunii septembrie să avem proiectul tehnic gata și tot în toamnă să demarăm procedura de licitație pentru execuția parcului, iar în primăvara anului viitor să demarăm lucrările de execuție a modernizării parcului 1 Decembrie”, a anunțat primarul Florin Birta.

Conform studiului de fezabilitate, modernizarea parcului va afecta toată suprafața de 7,8 ha a parcului. Din totalul acestuia, zona verde amenajată va reprezenta aproape 5 ha. Prin reconfigurarea unor alei secundare se vor amenaja piațete dispuse în zonele din jurul statuii Ostașului Român, din fața Casei de Cultură a Sindicatelor și din spatele Casei de Cultură, unde se va crea o mini-piațetă a monumentului eroilor francezi. Un alt punct de atracție îl va reprezenta Aleea personalităților, care va fi amenajată de-o parte și de alta a Statuii Ostașului Român și unde vor fi amplasate busturi similare celui al geografului francez Emmanuel de Martonne. În zona de S-E a parcului se va regăsi un spațiu destinat seniorilor și nu numai, cu zone de fitness și cu mese de șah.

Totodată proiectul vizează înlocuirea structurii pietonale uzate actuale cu piatră de tip porfir. Aleile destinate accesului pentru biciclete, role sau trotinete vor fi finisate cu asfalt.

Parcul va fi dotat cu un loc nou de joacă, prevăzut cu fântână din pardoseală, iar un alt punct de atracție îl va reprezenta amfiteatrul vegetal din tisa, care va putea fi utilizat de elevi și profesori pentru activități educative în aer liber.

Fântâna arteziană existentă va fi transformată și ea, devenind fântână muzicală cu jocuri și lumini.

Modernizarea parcului mai presupune și înlocuirea mobilierului urban, introducerea unui sistem nou de irigație, înlocuirea sistemului de iluminat cu unul nou (corpuri de iluminat cu LED), precum și trei grupuri sanitare cu auto-spălare.

Fondul vegetal existent se va completa cu 183 de arbori și se propune plantarea unui număr de cca. 300 arbuști ornamentali și amenajarea unei suprafețe de 2500 mp cu amestecuri de plante perene.

Valoarea totală a investiției este de 68.599.271,09 lei (inclusiv TVA), iar durata estimată de realizare este de 16 luni.

Distribuie informația
Alte știri