CoderDojo Oradea a celebrat, sambata, 3 ani de activitate ca și fundație, în cadrul căreia, copiii între 7 și 17 ani învață cum să programeze și să scrie coduri. Fundația a sărbătorit printr-o gală în care a fost detaliată activitatea de până acum a clubului și au fost descoperite reușitele copiilor prin prezentarea de câtre aceștia a propriilor proiecte. De la copii de 5 sau 6 ani care nu știau să citească dar mergeau la întâlnirile clubului, iar astăzi se pot mândri cu realizarea unor joculețe făcute de ei înșiși, la copii între 10 și 15 ani care au câștigat concursuri la Dublin cu proiectele lor.
Copii sunt împărțiți pe grupuri în funcție de vârsta și nivelul lor. Așa se face că juniorii învață primii pași în programare, să dezvolte povești interactive și joculețe după propriile idei. Cei mai mari descoperă tainele Web developement-ului sau învață cum să lucreze în HTML, CSS sau JavaScript. Iar cei pasionați de robotică au de-a face cu placa de dezvoltare Arduino, care le permite să creeze orice proiect le vine în minte și Rasberry Pi, un computer de dimensiunea unui card de credit.
Dojo-ul orădean a fost inițiat de un grup de voluntari în ianuarie 2014, iar aceștia sunt și mentorii învățăceilor, desfășurând întâlnirile în mod gratuit. „Copiii învață programare prin joacă. Ei simt că au descoperit ceva, ca au realizat ceva prin forțe proprii. Astfel ei sunt creatori nu doar consumatori. Programarea îți oferă supra puteri!”, spune mentorul Rodica Ardelean. CoderDojo Oradea este doar unul din cluburile de programare pentru copii. La nivel global există peste 1200 de cluburi, în peste 72 de țări, iar ideea a pornit din Irlanda în 2011 cu scopul de a oferi copiilor un context în care să poată învăța programare într-un mediu informal.
[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6375708304678592305″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”220″ num=”80″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]
Text și fotografie: Beatrice Bungo