Ziua Marinei Române este sărbătorită în fiecare an, la 15 august, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului ”Elisabeta”, printr-un Te-Deum oficiat în prezenţa ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, urmat de serbarea marinărească propriu-zisă. De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an
Constănțenii și turiștii din toată țară sunt așteptați pe faleză de la Cazinou la un spectacol de zile mari de Ziua Marinei. Festivitățile se întorc după patru ani pe platoul din fața Comandamentului Flotei, reabilitat recent. Marinarii militari au făcut astăzi ultimele pregătiri pentru ceremonie.
Marți, 15 august, începând cu ora 10, în prezența președintelui și a premierului, militarii vor defila pe faleză, iar pe navele for vace demonstrații. După intonarea imnului și arborarea Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, se vor trage 21 de salve de tun.
Spectacolul adevărat va fi însă pe mare, unde defilarea navelor va fi deschisă de nava școală Mircea. Vor participa la ceremonie fregate, corvete, nave purtătoare de rachete și remorchere.
Dacă vremea va permite, spectacolul de pe mare va fi completat în aer de avioane F16 și elicopetere Puma. Alături de marinarii români, pe faleza din Constanța vor defila militari americani, francezi și turci.