Situată pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, in Bihor, peştera Coliboaia a intrat de câțiva ani în atenţia marilor speologi. Acestia au descoperit acolo cele mai vechi picturi rupestre, nu doar din Europa, ci din întreaga lume. Sunt toate de culoare neagră şi reprezinta animale: un bizon,un cal, posibil o felină, două capete de urs şi doi rinoceri.
De asemenea, au fost descoperite in interior şi câteva gravuri, iar pe planşeu au fost găsite oase de urs. Peştera Coliboaia este astfel o dovadă că acolo şi-au dus existenţa oamenii preistorici. Descoperirea picturilor rupeste vechi de zeci de mii de ani a fost facuta in 2009.
Peştera de la Coliboaia din judeţul Bihor nu este deschisă publicului şi turismului, pentru a nu risca să fie distruse picturile. Ea se află în stare de conservare prin grija Federaţiei Române de Speologie şi a Administraţiei Parcului Natural Apuseni sub autoritatea arheologică a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea şi administrativă a Consiliului Judeţean Bihor.
La Peștera Coliboaia se poate ajunge urmând drumul judetean de la Beiuș la Sighiștel. De aici, pe valea Sighiștelului în amonte, se urcă 5km pe poteca din partea dreaptă a văii.