Organizează cel mai longeviv concurs de prim-ajutor – Sanitarii Pricepuți, desfășoară activități de promovare a sănătății, derulează proiecte sociale și se implică în comunitate, acolo unde e nevoie de ajutor și voluntari. Filiala Bihor a organizației Crucea Roșie este una dintre organizațiile cu care Banca pentru Alimente Oradea a colaborat activ în criza refugiaților.
Ce știm despre Crucea Roșie? Că prin însuși statutul său, aceasta este o organizație umanitară, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile.
Președintele acestei organizații la nivelul jud. Bihor, Marius Păcală, ne-a povestit încă că, desi membrii acesteia se pregătesc constant pentru situații de urgență, nu s-au gândit că vor prinde ziua în care vor fi nevoiți să se mobilizeze pentru într-ajutorarea unor persoane afectate de un conflict armat.
„Ani de zile, în experiența de voluntariat, ne-am antrenat pentru situații de urgență, ca să fim pregătiți să intervenim pe timp de război, dar nu am crezut vreodată că vom ajunge să și punem în aplicare ceea ce am învățat’’, ne-a povestit Marius.
Pus însă în fața marii provocări, la doar patru zile de la izbucnirea conflictului, Marius era deja în Ucraina, cu primul transport de ajutoare pentru sprijinirea comunităților românești de dincolo de vamă. În lunile care au urmat, au fost trimise alte și alte transporturi cu donații. Criza refugiaților a adunat în jurul organizației Crucea Roșie Bihor, în jur de 120 de voluntari, persoane de toate vârstele, care au pus mână de la mână ca să-și ajute semenii. Ce-i drept, pe parcurs, au rămas din ce în ce mai puțini cei care mai sprijină acest demers, în prezent.
„Oamenii s-au mobilizat extraordinar de repede, au fost foarte binevoitori, atât la nivel național, cât și internațional, problema e că la cât de repede s-au aprins, la fel de repede s-au și stins, inclusiv autoritățile locale, ong-urile, deoarece, trebuie să o spunem, am lucrat sub aceeași umbrelă 48 de organizații, ceea ce nu s-a mai întâmplat nicăieri la nivel național.’’
Singurul ajutor constant a rămas cel de la Banca pentru Alimente Oradea, spune Marius Păcală, care ne-a povestit că, luni de zile, Crucea Roșie Bihor a reușit să ofere sprijin moral și material oamenilor care au fugit din calea războiului și, mai mult, le-a dat șansa să învețe limba română datorită cursurilor susținute în urma unor colaborări cu școli, instituții și chiar universități din Ucraina.
„Singurul partener constant și cu care noi reușim să-i ajutăm pe ucrainenii au rămas fondurile Crucii Roșii și Banca pentru Alimente Oradea. Singurul sprijin, singurul donator pentru noi, de produse pentru ucraineni, este Banca, acum de la nivel local nu mai vine nimic, din când în când, mai vine ceva din străinătate. Ultima dată am primit materiale medicale.’’
În cele 18 luni de la începutul izbucnirii conflictului, Banca pentru Alimente Oradea a donat peste 200 de tone de alimente pentru refugiații ucraineni. Prin colaborarea cu 37 de organizații din regiune a trimis haine, produse de igienă și hrană pentru peste 400.000 de porții spre persoanele afectate de război. În 2023 acest program umanitar a continuat datoriă sprijinului primit prin programul Bine360, finanțat de People in Need prin Fundația Comunitară Oradea.
Anca D.