Problema ambroziei și a alergiilor pe care le provoacă devine una din ce în ce mai gravă, scăzând calitatea vieții pentru cei afectați și crescânda-le acestora costurile medicale. Într-un raport al Ministerului Mediului se menționează că „din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.”
De asemenea, majoritatea celor afectați se regăsesc în vestul țării, deși în ultimul timp, în zona Ilfov- București s-a observat o creștere în incidența cazurilor de alergie. Una din cauze ar fi cantitatea mult crescută de polen, care se dublează în perioadele de secetă și de temperaturi crescute. Cu foarte puține excepții, nu există date despre răspândirea efectivă a plantei și proiecții pentru viitor. Asta în contextul în care simptomele se pot dezvolta foarte lent, ajungând la manifestare chiar și după 15-20 ani de la prima expunere.
Silviu Dehelean transmite că miercuri, 12 Septembrie, Camera Deputaților a dat votul final și a adoptat în unanimitate legea propusă de USR prin deputatul Alin Apostol, care vine cu noi măsuri pentru îmbunătățirea combaterii buruienii ambrozia.
Ce aduce legea nou, în concret:
– obligă proprietarii de terenuri să facă lucrări de curățare a terenurilor în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment de la poliția locală, nu doar până la data de 31 iunie cum era până acum;
– le permite proprietarilor de terenuri să solicite ajutor, contra cost, de la autoritățile locale pentru distrugerea buruienii,
– permite autorităților locale să obțină ordonanțe președințiale de la tribunal pentru a putea interveni pe terenurile private infestate cu ambrozie, în cazul în care proprietarii refuză să o facă,
– obligă Guvernul să actualizeze Normele metodologice de aplicare a legii, în conformitate cu noile modificări ale legii.
,,Am votat alături de colegii mei legea care obligă autoritățile, de la Guvern până la consiliul local, să ia în serios și să soluționeze eficient problema ambroziei, oferind autorităților statului și cetățenilor noi instrumente pentru combaterea acestei plante. Alergia cauzată de această buruiană este un pericol pentru sănătatea a mii de orădeni și bihoreni, numărul acestora urmând să crească în fiecare an, dacă nu intervenim eficient”, a menționat deputatul. Silviu Dehelean.
,,Odată cu noile proiecte derulate de primăria și cu nenumăratele șantiere deschise în oraș, se creează premisele pentru o răspândire accentuată a ambroziei. Solicităm Primăriei să elimine ambrozia de pe șantiere. Se cunoaște faptul că șantierele sunt un loc bun pentru dezvoltarea ambroziei. Foarte mulți orădeni suferă de pe urma alergiilor cauzate de aceasta. Legea ne ajută acum să atenționăm autoritățile să ia măsuri adecvate”, a declarat Daniel Palaghianu, președintele USR Oradea.
Polenul acestei plante are potențialul de a afecta în viitorul apropiat peste 6 milioane de români. Legea merge la Președintele României, pentru promulgare.