Proiecte culturale transfrontaliere România – Ungaria, cu fonduri europene

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de îndată de astăzi, 26 septembrie, două proiecte transfrontaliere, în colaborare cu instituții de cultură din Ungaria, pentru Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și Filarmonica de Stat Oradea.

Primul proiect, „Centre culturale digitale în zona transfrontalieră Româno-Maghiară” – Acronim CultureHub, în colaborare cu Muzeul Munkácsy Mihály din Békéscsaba, se referă la Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal și Biblioteca Județeană și are o valoarea totală eligibilă de 2.468.617,90 euro.

Muzeul din Oradea are alocată suma de 1.554.822,90 euro, inclusiv TVA (din care contribuția Consiliului Județean Bihor este de 31.096,46 euro), iar Biblioteca Județeană, 573.795 euro, inclusiv TVA (contribuția CJ: 11.475,90 euro).  

Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal își propune să dezvolte o platformă digitală, un website și o aplicație interactivă, cu expoziții virtuale. Un alt obiectiv este organizarea în comun a unor evenimente culturale cu Muzeul Munkácsy Mihály din Ungaria.

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” își dorește să faciliteze accesul la literatură prin amenajarea a 5 biblioteci mobile în localitățile rurale și să pună în funcțiune o bibliotecă-autobuz.

Cel de-al doilea proiect aprobat astăzi de consilierii județeni este al Filarmonicii de Stat din Oradea, în colaborare cu Filarmonica Kodaly din Debrecen, și se numește „Festivalul Cantata Profana – inițiativă transfrontalieră privind creșterea rolului culturii în dezvoltarea locală”.

Valoarea totală eligibilă a acestui proiect este de 2,5 milioane de euro, inclusiv TVA, din care Filarmonicii de Stat din Oradea îi revin 1,25 milioane de euro (contribuția Consiliului Județean Bihor este de 25.000 euro).

Cele două instituții vor organiza Festivalul Cantata Profana. În cadrul proiectului, Filarmonica de Stat din Oradea va achiziționa instrumente muzicale în valoare de 650.000 de euro și echipamente în valoare de 100.000 de euro.

Cererile de finanțare pentru ambele proiecte vor fi depuse mâine, 27 septembrie, în cadrul Programului Interreg IV – A România – Ungaria – Primul apel/ Obiectiv P2 – Cooperare pentru o zonă transfrontalieră mai socială și mai coezivă între România și Ungaria/ RSO 4.6 Creșterea rolului culturii și al turismului durabil în dezvoltarea economică, incluziunea socială și inovarea socială.

Distribuie informația
Alte știri