Campania gratuită a Primăriei Oradea de microcipare a câinilor cu stăpân continuă. Câinii vor fi înregistrați în RECS. Comunicat

Conform OUG 155/2001, atunci când vorbim despre câinii de pe teritoriul României, care au împlinit vârsta de cel puțin 3 luni, este obligatoriu ca ei să fie identificați cu o metodă recunoscută la nivel național și, ulterior, să fie înregistrați într-o bază de date națională (care se numește RECS – Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân). Aceasta este o responsabilitate ce îi revine proprietarului de drept al animalului, precum și proprietarilor temporari sau celor care gestionează adăpostul, în funcție de situația animalului.

Pentru a veni în întâmpinarea orădenilor care dețin un câine aparținând rasei comunei sau metișilor acestora, Primăria Oradea a dat startul, în urmă cu două săptămâni, la o campanie gratuită de microcipare, ceea ce înseamnă că municipalitatea suportă costurile legate de această acțiune din bugetul local, iar fiecare deținător sau proprietar poate să-și microcipeze gratuit patrupedul.

Prin acest program, administrația locală dorește să-i responsabilizeze pe orădeni, să prevină abandonul, dar și pierderea sau rătăcirea patrupedelor și, bineînțeles, facilitarea recuperării câinilor pierduți sau chiar furați.

Ce este microcipul?

Microcipul este un dispozitiv de dimensiune redusă, care se implantează sub piele, la nivelul cefei patrupedului, procedura nefiind dureroasă.

Un microcip este alcătuit dintr-o combinație de 15 cifre care este unică – animalul dumneavoastră nu riscă să fie confundat cu niciun alt animal, din acest punct de vedere.  Codul microcipului trebuie obligatoriu trecut în carnetul de sănătate, respectiv în pașaport (care este necesar doar dacă ieșiți cu câinele în afara țării), dar și în RECS (Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân).

Programul se derulează atât în cabinetele veterinare cu care administrația publică locală a încheiat contracte, două la număr, cât și pe teren, în locații prestabilite și anunțate din timp.

IMPORTANT: Deținătorii și proprietarii de câini care aparțin rasei comune sau a metișilor acestora, de pe raza municipiului Oradea, sunt arondați unuia dintre cele două cabinete menționate în funcție de zona în care locuiesc.

Astfel, cei care au domiciliul pe malul stâng al Crișului Repede se vor prezenta la cabinetul dr. Daiana Nășcan sau la oricare din locațiile aferente acestuia, menționate în program.

Orădenii care locuiesc pe malul drept al Crișului Repede sunt arondați C.M.V. al dr. Sandor Benyovszki sau se pot prezenta la una din locațiile precizate unde acesta va derula activitatea de microcipare.

SC Premiere Vet Health SRL – dr. Daiana Nășcan

str. William Shakespeare nr. 11B, Oradea

Program cabinet:

Luni – Vineri: 10:00 – 19:00

Sâmbătă: 10:00 – 13:00

C.M.V. dr. Sandor Benyovszki

str. Molidului 58, Oradea

Program cabinet:

Luni – Vineri: 08:00 – 12:00 și 17:00 – 18:00

Sâmbătă: 09:00 – 11:00

Legislația prevede amenzi dure pentru un câine nemicrocipat cu stăpân

„Atâta timp cât Primăria Oradea a avut bunăvoința să pună la dispoziția populației, a proprietarilor și deținătorilor de animale această subvenție, nu este normal să nu profităm de ea. Avem OUG 155 din 2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, care spune la art. 8, alin 1, că este obligatorie această microcipare, obligație care le revine proprietarilor și deținătorilor. Nerespectarea acestei obligații duce la aplicarea art 14, alin.1, litera b, adică a sancțiunii care nu este deloc mică, între 5.000 și 10.000 de lei. Prin urmare, dacă atâta bunăvoință nu avem ca proprietari să ne microcipăm câinele, înseamnă că nu ținem la acel animal”, a explicat comisarul-șef Nicoleta Alb, coordonatoarea Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Bihor.

Spectacol de dresaj canin în Cetate Oradea

După încheierea acestei etape, municipalitatea va subvenționa o a doua etapă care presupune sterilizarea gratuită a patrupedelor. În plus, Primăria Oradea încurajează adopțiile din adăpostul public Grivei și își dorește să vină, în viitorul apropiat, cu campanii publice de promovare a acestora. În sprijinul adopțiilor, vine și Asociația Iubitorilor de Câini Oradea, care oferă ședințe gratuite de dresaj patrupedelor care sunt adoptate din ecarisajul public. Aceeași asociație organizează astăzi, de la ora 16:00, un spectacol de dresaj canin la care participă mai mulți câini adoptați din adăpost. Evenimentul are loc în Cetatea Oradea.

Distribuie informația
Alte știri