Via Transilvanica, cel mai lung traseu de drumeție din România, poate fi explorat acum și digital, din orice colț al lumii, pe StreetView. Drumul a fost străbătut, timp de patru săptămîni, cu o tricicletă, dotată cu o cameră, care a surprins imagini panoramice.
Via Transilvanica traversează 7 ținuturi și 400 de comunități, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin. Iar anul acesta peste 15.000 de turiști au parcurs traseul pe secțiuni de o sută de kilometri.
Via Transilvanica este și cea mai mare galerie de artă din lume. La fiecare kilometru a fost amplasată câte o bornă artistică, de 250 de kiograme, din andezit. Cele 1.400 de borne sunt operele a 80 de artiști plastici.
Călătorii virtuali pot vedea și experimenta locuri precum Mănăstirea Sucevița, Castelul Teleki de la Posmuș, orașul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, pădurile Bucovinei, Râpa Roșie de lângă Sebeș și multe altele. De asemenea, aceștia pot găsi informații despre afacerile locale care oferă servicii de ospitalitate pe Via Transilvanica.
De la Putna până la Turnu Severin, de-a lungul a 1.400 de kilometri, Via Transilvanica străbate 7 ținuturi, 400 de comunități locale. Numai în acest an peste 15.000 de turiști au abordat această poveste românească.
Traseul, dat în folosință în octombrie 2022, a revigorat economic în special zonele rurale pe care le străbate, unde s-au dezvoltat mici afaceri locale.