Odată cu creșterea prețurilor la energie, presiunea pentru reducerea amprentei de carbon și nevoia de a asigura continuitatea serviciilor energetice, auditul energetic devine un instrument esențial pentru optimizarea energetică și sustenabilitate.
Auditul energetic reprezintă o analiză detaliată a consumului de energie, cu scopul de a identifica risipa de energie și de a propune soluții de optimizare. Un audit energetic poate fi de mai multe tipuri:
- Audit Electroenergetic
Auditul Electroenergetic se concentrează pe analiza consumului de energie electrică în clădiri și instalații industriale. Prin analiza eficienței echipamentelor electrice, a sistemelor de iluminat și a altor echipamente care utilizează energie electrică și propunerea de soluții corespunzătoare, auditul electroenergetic poate contribui la obținerea de economii semnificative de costuri și reducerea emisiilor de carbon. O soluție des intalnita propusă în cadrul unui astfel de audit o reprezintă integrarea surselor de producere locală de energie (panouri fotovoltaice) pentru a reduce dependența de sursele tradiționale de energie.
- Audit Termoenergetic
Auditul Termoenergetic examinează consumul de energie termică în clădiri și instalații industriale. Acesta implică evaluarea performanței instalațiilor termoenergetice prezente în cadrul fabricii. Scopul auditului termoenergetic este de a identifica pierderile de căldură și de a propune soluții pentru reducerea consumului de energie termică. Modernizarea echipamentelor, îmbunătățirea izolării acestora, recuperarea de căldură și utilizarea pompele de căldură, sunt doar câteva dintre soluțiile care pot fi propuse în cadrul unui audit.
- Audit Complex
Pentru o abordare holistică a eficienței energetice, se recomandă realizarea unui Audit Energetic Complex, care combină analiza consumului de energie electrică și termică, pentru a obține o imagine de ansamblu asupra eficienței energetice din cadrul unei clădiri sau fabrici.
- Audit Energetic al Clădirilor
Acest audit se concentrează exclusiv pe evaluarea consumului de energie electrică și termică necesar operării clădiri și asigurării climatului interior, indiferent dacă acestea sunt rezidențiale, comerciale sau industriale.
- Auditul Energetic al Rețelelor de Utilități
Se concentrează pe eficiența în utilizarea energiei electrice, gazului natural, aburului, apei și serviciilor de termoficare în clădiri sau facilități industriale. Analiza se extinde la toate aspectele care țin de rețelele de utilități, cu scopul de a identifica ineficiențele și sursele de irosire a energiei.
- Auditul Energetic al Flotelor Auto
Auditul Energetic al Flotelor Auto este deosebit de relevant în contextul preocupărilor legate de mobilitate sustenabilă. Acest audit se concentrează pe evaluarea consumului de combustibil al vehiculelor unei companii sau organizații.