Dacă mândria dumneavoastră națională sau locală trăiește o recesiune, sunteți invitați marți, 31 octombrie, de la ora 19, în sala Enescu – Bartok a Filarmonicii Oradea pentru o revigorare. Violonista Melinda Beres și pianista Edit Horvath au pregătit pentru dumneavoastră un program cu lucrări din creația câtorva dintre cei mai renumiți compozitori transilvăneni. Cele două artiste vor interpreta lucrări de Sigismund Toduță (1908 Simeria – 1991 Cluj- Napoca), György Ligeti (1923 Târnăveni – 2006 Viena), Șerban Marcu (1977 Brașov – ) și Gyorgy Orban (1947 Târgu Mureș – ).
Muzica europeană a trecut în ultima sută și ceva de ani prin câteva transformări uluitoare, la fel ca istoria și societatea. Nu doar două războaie mondiale, un război rece și recesiuni economice, ci și construcții politice, economice, sociale și culturale amețitoare au lăsat urme în suflete, cultură, muzică. Pentru că muzica este un fel de chintesență a sufletului, un parfum al sufletului. Iar creația celor patru compozitori va reflecta acest lucru. Lucrările lui Sigismund Toduță topesc și împletesc cântecul gregorian, melosul renascentisc cu folclorul românesc și cu elemente de avangardă, atât cât i-au permis regimul communist. György Ligeti, care la început a călcat pe urmele lui Bela Bartok și Zoltan Kodaly, și a valorificat folclorul maghiar și românesc în lucrările sale, iar după emigrarea în Austria și Germania a devenit mai unul dintre cei mai importanți reprezentați ai avangardei muzicale europene și unul dintre inovatorii universului sonor în secolul al XX-lea. Gyorgy Orban, din 1979 profesor la Conservatorul Lizst Ferenc din Budapesta, se mișcă pe același teritoriu spiritual, dar cu alte mijloace stilistice, în lucrările sale împletindu-se elemente ale muzicii renascentiste și baroce cu influențe de jazz. Șerban Marcu este unul dintre cei mai apreciați compozitori români din tânăra generație, fiind apreciat pentru originalitatea și modernitatea lucrărilor sale.
Protagonistele serii Melinda Beres și Edit Horvath sunt la rândul lor transilvănence, absolvente ale Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Ele se înscriu în curentul de valorificare a artiștilor moderni și contemporani, facilitând publicului întâlnirea cu compozitorii care au trăit aceleași urgii istorice și economice și și-au sublimat dramele și speranțele în muzică.
Intrarea la concert este gratuită pentru elevi, studenți și pentru abonații filarmonicii. Bilete pentru acest concert mai găsiți la caseria Filarmonicii.
Daniela Stoica