Telescopul spațial James Webb a privit în inima galaxiei Calea Lactee, dezvăluind noi caracteristici și mistere care ar putea ajuta astronomii să descopere mai multe detalii despre universul timpuriu, scrie CNN.
Astronomii au folosit telescopul Webb pentru a întrevedea Sagittarius C, sau Sgr C, o regiune activă de formare a stelelor situată la aproximativ 300 de ani lumină de gaura neagră supermasivă centrală a galaxiei Sagittarius A*. Un an-lumină, echivalent cu 9,46 trilioane de kilometri reprezintă distanța parcursă de un fascicul de lumină într-un an.
„Imaginea de la telescopul Webb este uimitoare, iar știința pe care o vom obține de pe urma ei este și mai bună”, a declarat Samuel Crowe, cercetător principal al observațiilor și student de la Universitatea din Virginia, într-un comunicat.
Studierea centrului Căii Lactee cu ajutorul telescopului James Webb ar putea oferi informații despre câte stele se formează acolo și dacă este mai probabil ca stelele masive să se formeze mai degrabă în apropierea centrului galactic decât în brațele spiralate ale galaxiei.
Se estimează că în cadrul imaginii strălucesc aproximativ 500.000 de stele, toate variind ca mărime și vârstă. Printre acestea se află un grup de protostele sau mase dense de praf și gaz care încă se dezvoltă și se transformă în stele cu drepturi depline, inclusiv o protostea masivă din centrul grupului care are o masă de peste 30 de ori mai mare decât cea a soarelui.