Concert – cadou de Ziua Națională, la Filarmonica Oradea

Vineri, de Ziua Națională, de la ora 19, suntem invitați la un concert vocal-simfonic susținut de orchestra filarmonicii, alături de sopra Ana Maria Donose și cântărețul de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu, sub bagheta dirijorului din Bănie Marius Hristescu.

După ce zeci de ani compozitorii români au fost nume obligatorii în repertoriu, odată cu Revoluția din 1989, efectul pendulului i-a ținut mult timp departe de programele de concert. Acum revin în atenție, filarmonica orădeană organizând deja câteva concerte cu lucrări din repertoriul autohton. De Ziua Națională cu atât mai mult. Concertul pare la prima vedere eterogen, pentru că unește muzica vocal-simfonică cu cea populară, aducând pe scenă o soprană a scenei lirice și un solist de muzică populară. Dar colajele și contrastele sunt deja o constantă a culturii, iar pentru compozitorii clasici folclorul a fost din totdeauna o sursă de inspirație. Cei doi oaspeți ai filarmonicii vor interpreta lucrări din creația lui Eduard Caudella, Anton Pann, George Grigoriu, Eugen Doga, dar și cântece populare orchestrate de compozitorul și dirijorul Marius Hristescu. Acestora li se adaugă Tarantella Izbuc din Suita Prin Munții Apuseni de Marțian Negrea.

Muzica cultă românească este foarte tânără. A apărut abia în secolul al XIX-lea, cu primii absolvenți români la școli din Austria, Germania sau Franța și Italia și după turnee spectaculoase ale unor trupe italiene, franceze și germane care au impresionat nobilimea vremii. Dar în cei aproximativ 200 de ani a reușit să se înscrie rapid în curentele europene, de la patriotismul revoluționar de la jumătatea secolului al XIX-lea, la romantism, impresionism, expresionism și avangardism. E drept avangardiștii din România au trebuit să emigreze la fel ca alți compozitori contemporani născuți în dictaturi comuniste.

Eduard Caudella (elev al al lui Henri Vieuntemps), a fost compozitorul primelor opere românești și a primului concert pentru vioară, la vremea lui virtuoz violonist, compozitor apreciat și cadru didactic remarcabil. A fost unul dintre primii profesori ai lui George Enescu. Anton Pann rămâne în inimile românilor drept compozitorul melodiei Imnului Național, dar este și unul dintre primii culegători de folclor, înainte ca etnologia să fi însemnat ceva pe alte meridiane. George Grigoriu este cunoscut mai ales drept compozitor de șlagăre, iar Eugen Doga compozitor de film, deși ambii sunt mult mai mult. Marțian Negrea este cel mai cunoscut nume din program, muzica sa fiind cântată și pe scene europene.

Dirijorul și compozitorul Marius Hristescu a orchestrat câteva dintre cântecele populare ale Mariei Tănase și compozitori anonimi, iar cei care cunosc albumele vocal-simfonice ale lui Tudor Gheorghe îi vor recunoaște semnătura și în concertul de vineri seara.

Soprana Ana Maria Donose și cântărețul de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu vor însufleți seara și sufletele publicului, scoțând în evidență frumusețea muzicii românești, dar și modul în care această completează și se integrează în muzica europeană și universală. Și sunt pregătiți să facă un show cu clasă.

Intrarea la concertul de vineri seara este gratuită, dar pentru aceasta va trebui să ridicați o invitație de la caseria filarmonicii. Repede la casă pentru a mai prinde un loc”!

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri