Consiliul Județean Bihor și instituțiile partenere au finalizat proiectul IPHEALTH RO-HU 449, un proiect amplu transfrontalier România –Ungaria dedicat îmbunătățirii serviciilor medicale în regiune. IPHEALTH reprezintă un pas important către dezvoltarea și modernizarea sistemului de sănătate din județul Bihor.
Astăzi, 20 decembrie, la sediul instituției, a avut loc o conferință de presă care a marcat finalizarea acestor investiții. Conferința a fost susținută de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, managerul Spitalului Județean de Urgență Bihor, Gheorghe Carp, șeful UPU-SMURD Bihor, Hadrian Borcea, și directorul Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan.
Au fost prezenți, de asemenea, partenerii proiectului: primarul orașului Aleșd, Ioan Todoca, primarul municipiului Marghita, Marcel Sas-Adăscăliții, primarul municipiului Salonta, Török László, prodecanul Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, Annamaria Pallag, și reprezentanți ai spitalelor din județ.
„Un proiect valoros atât prin prisma sumelor investite, 13 milioane de euro, cât mai ales prin valoarea beneficiilor pe care cei aproximativ 700.000 de cetățeni de o parte și de alta a graniței le vor avea. A fost un proiect extrem de complex și reprezintă un rezultat al unei colaborări foarte bune în plan instituțional”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Proiectul „Integrated project for sustainable development in the mountain area of Bihor County, improvement of access and development in health care services in case of medical interventions for emergency situations” – acronym IPHEALTH – FA Phase, Cod eMS: ROHU 449 a fost realizat de Consiliul Județean Bihor, ca lider, și partenerii din România: Primăria Municipiului Oradea, Primăriile Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta, Universitatea Oradea, prin Facultatea de Medicină și Farmacie, Salvamont Bihor, ISU „Crișana” Bihor, alături de partenerii din Ungaria, respectiv Autoguvernarea Berettyóújfalu și Spitalul „Gróf Tisza István”.
Un obiectiv important a fost îmbunătățirea serviciilor medicale în zona montană a județului, prin construirea a două centre medicale de urgență în Padiș și Stâna de Vale. Aceste centre, sub coordonarea Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, sunt echipate cu autovehicule de teren, vehicule de transport pentru intervenții, și echipamente medicale destinate acordării primului ajutor și imobilizării pacienților în vederea transportului. De asemenea, au fost achiziționate echipamente de comunicații, navigație și IT, precum și echipament tehnic specializat pentru intervenții de salvare montană și speologică.
Concomitent, s-a avut în vedere îmbunătățirea serviciilor medicale și de salvare prin achiziționarea de echipamente medicale de căutare-salvare, donate în mod gratuit către partenerul I.S.U. ”Crișana” Bihor.