Gradul de încasare a debitelor aferente principalelor impozite şi taxe locale a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimi ani (97% din debitele anului, 88% din totalul debite, rămășite și majorări). Acest lucru se datorează măsurilor fiscale locale aprobate de Municipiul Oradea, prin scutirea de majorări pentru achitarea integrală a debitelor, ceea ce a dus la reducerea semnificativă a soldului restanțelor și a numărului de restanțieri la persoane fizice (-26% scădere număr, -6% scădere sold restant).
A fost un an extrem de activ, în sensul în care cele trei credite contractate au asigurat cea mai mare parte din investițiile publice, peste 40%. La finele anului am ajuns cu un sold de asemenea record al datoriei publice, de aproximativ 145 milioane de euro. Dar, este cumva prețul pe care îl plătim pentru dezvoltare, pentru finalizarea cu succes a unor proiecte majore din această sesiune de finanțare”, spune directorul Eduard Florea.
Menținerea calificativelor de rating în categoria principală a grilei Fitch – „Grad investițional – cea mai ridicată credibilitate” reflectă viziunea Fitch asupra performanțelor financiare robuste ale municipiului și asupra capacității de a contribui la progresul economiei locale.
Totodată, în anul 2023 s-au împlinit 15 ani de la data lansării serviciului de plată online a impozitelor și taxelor locale, perioadă în care Primăria Oradea a făcut eforturi continue pentru creșterea volumelor de încasări online. Prin urmare, 59% din totalul sumele încasate anul trecut, cu excepția plăților prin ordine de plată, au reprezentant sume încasate prin platforme online.
Execuția bugetară a anului 2023 s-a încheiat cu un excedent bugetar cumulat de 77,90 milioane lei, peste nivelul excedentului de la finele anului anterior, care a fost de 27,31 milioane lei.