Ziua Voluntarului Caritas, ajuns la a XIX-a ediție. Vezi cine sunt premianții

Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a găzduit joi, 18 ianuarie 2024, Ziua Voluntarului Caritas, a XIX-a ediție, sub motoul ”Voluntar pur și simplu”.

La eveniment au participat, alături de voluntarii şi invitaţii lor, Adina Ciucioiu, șef Serviciu Programe sociale al Direcției de Asistență Socială Oradea, Tina Daragiu, consultant în cadrul Cancelariei Prefectului; Carmen Soltănel, secretar general Consiliu Județean Bihor, Adela Popa-Ghițulescu, director executiv al Asociației Caritas Eparhial Oradea și PSS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

Prin această premiere am urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2023, 67 de voluntari au prestat 1.605 de ore în serviciul aproapelui. Au fost acordate premii pentru 10 categorii pentru implicarea în activităţi şi programe, premii speciale și diplome de participare şi premiul “Voluntarul anului 2023”.

Premiile acordate:

Premiul ”CASA FRENȚIU”

Prin intermediul programului „Adoptă un bunic sau o bunică”, voluntarii “nepoți adoptivi” au petrecut timp de calitate cu rezidenții, i-au însoțit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au împărtășit experiențe și povești de viață, acumulând în acest sens 707 de ore de voluntariat. Premiul ”Casa Frențiu” s-a acordat voluntarei Carina Mudura.

Premiul special ”CASA FRENȚIU”

Îl oferim pentru organizarea programelor literar-artistice oferite seniorilor din Centrul Rezidențial ”Casa Frențiu”. Premiul s-a acordat doamnei Miorița Săteanu.

Premiul special ”CASA FRENȚIU”

A fost oferit unor tineri deosebiți care ni s-au alăturat în 2023 în programul „Adoptă un bunic sau o bunică”, câțiva voluntari “nepoți adoptivi”, din Asociația EDUBIZ. Acești tineri și-au oferit energia și creativitatea pentru a petrece timp de calitate cu rezidenții noștri și pentru a se bucura împreună cu ei de fiecare moment.

Premiul AFTER SCHOOL

Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea – respectiv programul after-school are scopul de a asigura condiţii armonioase de creştere, educare şi formare profesională, precum şi de dezvoltare a capacităţii copiilor pentru depăşirea situaţiei mai puțin plăcute. În cadrul centrului, voluntarii ajută la pregătirea și realizarea activităților recreative, ludice și administrative. Premiul s-a acordat voluntarei Hanna Kubarova.

Premiul CANTINA SOCIALĂ

Cantina socială este un serviciu social în cadrul căruia voluntarii, pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, interacţionează în mod direct cu aceștia. În anul 2023, 11 voluntari au realizat 235 ore de voluntariat la cantina socială. Premiul s-a acordat voluntarului Andrei Horgoș.

Premiul DUȘURILE SOCIALE

Activitatea „Dușurile sociale” este unică pe plan local, o activitate pe care Asociația Caritas Eparhial Oradea o oferă persoanelor fără adăpost. Menținerea igienei corporale prin accesul la Dușurile sociale previne creșterea gradului de îmbolnăvire a persoanelor vulnerabile, care primesc, săptămânal, necesarul efectuării dușului, dar și un schimb de haine curate. În anul 2023, voluntarii au ajutat la distribuirea produselor de igienă și a hainelor, dar și la curățenia băilor, după efectuarea dușurilor de către persoanele fără adăpost. Premiul s-a acordat voluntarului Alexandra Nicolae.

Premiul PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET

Anul 2023 a adus câteva schimbări pentru echipa „Prieteni pentru un zâmbet”, ne-am bucurat să reluăm activitățile cu cei mici de la Spitalul Județean de Urgență Oradea. Voluntarii clovni au activat prin vizite la Centrul de Îngrijire de zi pentru copii, aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială Oradea, la Centrul de zi pentru copii al Asociației Down Oradea, Centrul After –School ,,Sfântul Martin’’ din Ioaniș și prin participarea la diverse alte evenimente dedicate copiilor. În ultimul an, echipa a realizat 48 de ore de voluntariat, aducând zâmbete fără număr pe chipul celor mici! Premiul s-a acordat voluntarului Deian Delibaja.

Premiul COLECTA DE PAȘTI

La Colecta de Paști s-au implicat 14 voluntari, care au desfășurat 68 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente și donații în bani care au fost trimise către semenii noștri. Voluntarii noștri au dovedit spirit solidar și empatie pentru cei în nevoie în prag de sărbători. Premiul s-a acordat voluntarei Cornelia Vesea.

Premiul COLECTA DE CRĂCIUN

La tradiționala Colectă de alimente de Crăciun, în anul 2023 s-au implicat 11 de voluntari care au desfășurat 55 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente și donații în bani pentru ca cei 150 de beneficiari ai asociației să poată primi masa caldă zilnică și pe parcursul anului 2024. Premiul s-a acordat voluntarului Alexandru Alb.

Premiul SPRIJIN ADMINISTRATIV

Activitatea administrativă este foarte importantă în organizația noastră și în anul 2023. 28 de voluntari au cumulat 171 de ore de voluntariat în activități administrative, care au inclus și ”Cutia de Crăciun”. Premiul s-a acordat voluntarei Alexandra Ghercă.

Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTAR

Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activități din dorința de a schimba ceva pentru comunitatea lui. Premiul s-a acordat voluntarului Andrei Horgoș.

Premiul pentru DISPONIBILITATE

Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie. Când ești anunțat cu o oră înainte și faci tot posibilul să fii prezent, când renunți la programul tău pentru a oferi o mână de ajutor, când alegi să dedici din timpul tău pentru un plus oferit aproapelui. Premiul s-a acordat voluntarului Remus-Paul Bocioc.

Premiile SPECIALE FUNDRAISER

Premiul special îl oferim persoanelor care promovează asociația noastră în comunitate, prin chemarea la voluntariat și prin propriul exemplu de conduită. De-a lungul anului 2023, am derulat activități de promovare a voluntariatului și acțiuni caritabile de colectare de alimente în instituțiile de învățământ partenere. Activitatea ”Cutia de Crăciun” nu ar fi fost posibilă fără o colaborare strânsă cu învățătoare și profesori dedicați care au răspuns mereu apelului nostru la sprijin comunitar și au asigurat informarea și mobilizarea elevilor și părinților spre implicarea socială: Dana Mihincău, Mariana Todorean, Patricia Capriș, Lia Șipoș și Claudia Toth.

Premiul ,,Voluntarul anului”

Este premiul oferit pentru: implicare, disponibilitate, diversitatea activităților în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite. Premiul s-a acordat voluntarei Alexandra Nicolae.

Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Mara Iaz Ayssa Caba Hanna Herczeg, Christina Pantea, Lorelei Paltin, Lil Rose, Bogdan Nechifor, Alexia Bologa, Roxana Mureșan, Ovidiu Lazăr, și Grupul Enjoy Music.

Distribuie informația
Alte știri