100 de ani împlinește Filarmonica Oradea, marți, 6 Februarie. Petrecerea aniversară va avea loc, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok, cu același program cu care a avut loc și nașterea instituției: Suita cehă op. 39 de Antonin Dvorak, Suita nr. 4 Scene pitorești de Jules Massent, piesa corală Înnoiește-te, noule Ierusalime de Gavriil Musicescu și fragmente din Oratoriul Creațiunea de Joseph Haydn. Alături de corul și orchestra filarmonicii, vor evolua soprana Ancuța Măslină Pop și tenorul Nicolae Bejan, sub bagheta dirijorului Janko Zsolt.
Cu excepția Oratoriului lui Haydn, un program cu muzică modernă, pentru vremea aceea. Suita cehă op. 39 de Antonin Dvorak (1841 – 1904) este, așa ca multe din lucrările compozitorului, inspirată din folclorul Boemiei, folclor cu care marele compozitor a crescut. Prin creația sa a ridicat un monument muzical țării sale, așa cum înainte de el a făcut și Bedrich Smetana. Dvorak s-a născut în timpul mișcărilor revoluțiilor naționale în Imperiul Austro-Ungar, iar muzica lui a înflăcărat mișcarea națională. Suita nr. 4 de Jules Massenet (1842 – 1912) are și ea la bază melodii din folclorul Boemiei. Ritmurile și melodiile cehe erau deja cunoscute și admirate în Europa Occidentală, apreciate pentru prospețimea și sălbăticimea lor, față de muzica deja mult mai stilizată și rafinată din Vestul Europei. Iar Massenet a dus rafinamentul muzical spre un nou punct culminant.
Gavriil Musicescu (1847 – 1903) a fost unul dintre întemeietorii muzicii culte românești. La fel ca și colegii săi din Occident și din Imperiu este și el inspirat de folclorul și muzica religioasă a țării sale. Înnoiește-te, noule Ierusalime este unul dintre nenumăratele sale coruri bisericești, în care își împletește măiestria compozițională cu rădăcinile sale spirituale, cu ritmurile și melosul românesc și ortodox.
Centenarul Filarmonicii va fi un bun prilej pentru echipa instituției și public să își amintească de începuturile vieții muzicale la Oradea, de la prima orchestră susținută de episcopul Patachi pe lângă Episcopia Catolică, în secolul al XVIII-lea, la activitatea muzicală din secolul al XIX până la clarinetistul Vomacska Josef (1868 – 1933), care a fost motorul constituirii primei instituții filarmonice în Oradea și primul director al acestei.
Multe secrete din cei 100 de ani de activitate instituțională le veți afla pe baza muncii de cercetare și arhivare duse de regretatul Thurzo Sandor (1920 – 2009), în a cărui arhivă au avut voie să cotrobăie angajați ai filarmonicii. De ce dirijorul Vamacska Josef a ales pentru concertul inaugural piesele acestor compozitori și nu altele veți afla tot mâine seară, la concertul aniversar.
Soliștii Ancuța Măslină Pop și Nicolae Bejan, precum și dirijorul Janko Zsolt sunt deja de mulți ani în slujba muzicii și ai publicului orădean, fiind angajați ai Filarmonicii Oradea.
Mai găsiți bilete la acest concert la caseria filarmonicii și pe site-ul bilete.ro .
Daniela Stoica