Revitalizarea cartierului Nufărul 1 și îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor urmează să se realizeze printr-un amplu proces de regenerare urbană, care vizează zona cuprinsă între străzile Constantin Noica, Nufărului, Bumbacului și Morii, pe o suprafață de cca 25,6 ha. Valoarea investiției este e de 124,8 milioane de lei (fără TVA).
„Așa cum știți, am aprobat un masterplan și urma să facem să facem un studiu de fezabilitate. Acum acest studiu a fost finalizat. Avem și o sursă de finanțare pe Programul Operațional Regional pe partea de regenerare urbană de 11 milioane euro, bani rezervați pentru Municipiul Oradea, cu posibilitatea de a supracontracta până la 200%. Asta înseamnă că avem pe axa respectivă 22 milioane de euro disponibili. Practic, tot ce înseamnă Nufărul 1 va fi reabilitat, de la spații verzi, trotuare, asfalt, piste de biciclete, iluminat public și așa mai departe. Aici se desfășoară în acest moment lucrările de finalizare a implementări proiectului Nufărul 1 Geotermal, lucrări care se vor încheia până la finalul lunii mai. Astfel, după aprobarea SF-ului, dorim să dăm drumul la licitație și să începem cât mai repede execuția lucrărilor. Acest cartier va fi regenerat de la zero și cred că va deveni un model de regenerare urbană, mai ales că nu știm ca un cartier dintr-un municipiu să mai fi trecut printr-un astfel de proces”, a precizat primarul Florin Birta.
Prin regenerarea zonei, se va refuncționaliza spațiul verde din zona rezidențială, astfel încât acesta să corespundă nevoilor utilizatorilor, se vor moderniza 10 km de străzi, se vor amenaja 2.664 locuri de parcare la sol, trotuare, dar și piste pentru biciclete în lungime totală de 1,7 km, care să lege străzile Constantin Noica, Bumbacului, Onisifor Ghibu, Forajului și Morii.
Totodată, se va realiza un nou sistem pluvial de colectare și evacuare a apelor meteorice cu descărcarea în Pârâul Peța, dar și un sistem modern de iluminat corpuri tip LED.
In proximitatea blocurilor rezidențiale se vor realiza: piațete destinate întâlnirilor sociale, locuri naturale de joacă dotate cu facilități moderne și sigure, zone deschise pentru sport și fitness, zone pentru picnic, grădini urbane și zone pentru plimbările cu animale de companie.
În proiect e prevăzută și irigația suprafețelor verzi, fie manual (zone adiacente blocurilor de locuințe) sau automat ( zone adiacente străzilor, aleilor, parcărilor).
În total, se propune plantarea a 1.896 de arbori. Zonificarea propusă cuprinde mai multe tipologii peisagere: suprafețe gazonate (peluze), suprafețe de pajiște, pâlcuri cu vegetație ornamentală perenă de talie joasă, arbuști ornamentali, arbori forestieri și ornamentali, dispuși izolat, în pâlcuri sau masive de tip pădure.
Întregul areal va fi supravegheat video cu 59 de camere care vor fi montate pe stâlpii de iluminat, la locurile de joacă sau de socializare.