Primăria Oradea implementează împreună cu Consiliul Județean un proiect major de infrastructură rutieră, care are ca obiectiv conectivitatea orașului Oradea, respectiv a Zonei Metropolitane Oradea cu drumurile județene și marile magistrale de transport din județul Bihor.
Primarul Florin Birta, împreună cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan a prezentat în conferința de presă de joi, 29 februarie, cele cinci obiective de investiții care se realizează pe baza acordului de colaborare dintre cele două instituții. Este vorba despre:
– Asigurarea conectivității drumurilor județene, respectiv conectarea nodului rutier major realizat prin noile proiecte de investiții din municipiul Oradea (Drum Expres Arad – Oradea și legătura Centura Oradea – Autostrada A3) cu zona centrală a municipiului Oradea, pe o axă ce cuprinde străzile Meșteșugarilor, Lăpușului, Oneștilor, bulevardul Decebal și strada Tudor Vladimirescu.
– Asigurarea conectivității comunei Paleu și a zonei de dealuri cu Șoseaua Borșului (DN 1), prin cartierele Oncea, Soarelui, respectiv prin strada Uzinelor din municipiul Oradea.
– Realizarea Inelului Metropolitan de Nord, menit a asigura conectivitatea DN 1 cu DN 19, astfel: Centura Oșorhei (sensul giratoriu de pe DN 1, spre Fughiu) – municipiul Oradea, prin cartierele Tineretului, Podgoria, respectiv zona Gheorghe Doja – comuna Paleu, localitățile Săldăbagiu de Munte și Paleu – Centura Biharia.
– Asigurarea conectivității zonei Băile Felix – Băile 1 Mai cu DN 1, în municipiul Oradea, cartierele Nufărul și Velența, prin zona străzilor Iancu de Hunedoara – Seleușului – Războieni – Calea Clujului.
– Conectivitatea Inelului Rutier Metropolitan cu municipiul Oradea, între Nojorid și Sânmartin, prin realizarea unui drum de legătură pe relația comuna Sânmartin/localitatea Cihei – municipiul Oradea, strada Apateului – Centura Oradea.
„De realizarea celor trei studii de fezabilitate: inelul rutier metropolitan între Nojorid și Sânmartin prin strada Apateului, asigurarea conectivității zonei Băile Felix – Băile 1 Mai cu DN 1, în municipiul Oradea, cartierele Nufărul și Velența, prin zona străzilor Iancu de Hunedoara – Seleușului – Războieni – Calea Clujului precum și asigurarea conectivității comunei Paleu și a zonei de dealuri cu Șoseaua Borșului (DN 1), prin cartierele Oncea, Soarelui, respectiv prin strada Uzinelor din municipiul Oradea se ocupă Primăria Oradea, iar de celelalte două: Drum Expres Arad – Oradea și legătura Centura Oradea – Autostrada A3 precum și de studiul de fezabilitate eferent realizării Inelului Metropolitan de Nord, se ocupă Consiliul Județean Bihor „, a precizat primarul Florin Birta.
Proiectul are ca obiectiv descongestionarea zonelor centrale, o legătură mult mai bună a orașului cu Zona Metropolitană și conexiuni rapide spre magistrale precum Autostrada A3, Drumul Expres Arad – Oradea, respectiv cu Inelul rutier metropolitan.
Administrația locală a realizat studiul de fezabilitate pentru realizarea Inelului Rutier Metropolitan cu municipiul Oradea, între Nojorid și Sânmartin, prin realizarea unui drum de legătură pe relația comuna Sânmartin/localitatea Cihei – municipiul Oradea, strada Apateului – Centura Oradea, studiu care a fost înaintat azi Consiliului Local. Acesta va fi un drum de aproximativ 6 km lungime, valoarea lucrărilor fiind de 35 milioane lei. Traseul a fost stabilit în colaborare cu primăriile din Sânmartin și Nojorid și el nu afectează nicio construcție, doar terenuri care vor fi expropriate. Drumul va avea două benzi de circulație, vor fi două podețe pe traseu care vor fi realizate prin proiect, plus o porțiune de 350 de canal anif care va fi întubată pentru a se putea finaliza construcția acestui drum. Durata de execuție este 12 luni, care se adaugă încă două luni pentru proiectare.
„În perioada următoare vom încerca să scoatem la licitație partea de proiectare și execuție și să dăm drumul la lucrări, astfel încât în momentul în care va fi finalizat și Inelul Metropolitan al municipiului Oradea, acest drum de legătură să poate fi folosit de toți cei care vor tranzita orașul Oradea sau inelul metropolitan.
De asemenea, în următoarele două luni, până la finalul lunii aprilie, administrația locală va înainta consilierilor locali și ceilalți doi indicatori tehnico-economici aferenți investițiilor.
În ceea ce privește proiectele de care se ocupă Consiliul Județean, Ilie Bolojan a declarat că în decurs de o lună vor fi gata variantele care vor fi trimise spre avizare în comisiile de specialitate ale Companiei Naționale de Autostrăzi. Unitățile administrative din Zona Metropolitană Oradea care vor beneficia de implementarea acestui proiect major sunt: Oradea, Biharia, Borș, Cetariu, Girișu de Criș, Ineu, Nojorid, Oșorhei, Paleu, Sânmartin, Sântandrei și Toboliu.