În perioada 4-7 martie 2024 se desfășoară simularea probelor scrise ale examenului national de bacalaureat, în anul școlar 2023-2024.
La nivelul județului Bihor sunt constituite pentru această etapă 50 de centre de examen. Simularea probelor la bacalaureat se organizează pentru elevii claselor a XII-a și a XIII- a seral/frecvență redusă în anul școlar 2023-2024. În aceste clase sunt înscriși pentru simulare, un număr de 4056 elevi.
Probele se vor desfășura după următorul calendar:
- 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
- 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
- 6 martie 2024: Proba E) d) probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
- 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
Probele din cadrul simulării naționale încep la ora 9,00, accesul elevilor fiind permis până la ora 8,30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării examenului național de bacalaureat este de trei ore.
În județul Bihor, susțin probele din cadrul simulării în condiții speciale, un număr de 15 elevi, de la nivelul a 6 centre de examen.
Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina dedicată
Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educație la simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a.
Comunicarea rezultatelor obținute la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat, în anul școlar 2023-2024 se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.
Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 15 martie 2024 și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Potrivit Ordinului ministrului educației nr. 6760 din 07 12 2024 notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog, decât prin excepție la solicitarea scrisă a elevului.