Vine, vine primăvara!/ Se așterne-n toată țara/ Floricele pe câmpii,/ Hai să le-adunăm copii!
Sau:
Let it go,/ Let it go? Can`t hold it back anymore/ Let it go,/ Let it go/ Turn away the door and slam the door/ I don`t care what they`re going to say/ Let the storm rage on/ The cold never bothered me anyway.
Vă amintiți versurile și melodiile. Le-ați cântat cu copiii la grădiniță și în ciclul primar și vă produc bucurie și acum, atâția ani mai târziu. Generațiile ajunse deja la maturitate au avut încă parte de ore de muzică și de cor, deși uneori orele de muzică sau cele de sport erau sacrificate pentru „materiile importante”. Generația actuală este văduvită tot mai desorele de muzică și de cor. În acest context vine invitația corului Filarmonicii Oradea la concerte educative pentru copiii din ciclul primar. Marți (5 martie) și miercuri (6 martie) de la orele 9 și 11 vor avea loc concerte educative în limba română, iar joi de la orele 9 și 11, în limba maghiară. Dirijor și moderator va fi Dalma Toadere, iar la pian se va afla Camelia Andone. Concertele vor avea loc în sala Enescu-Bartok.
Copiii vor avea ocazia să descopere câteva piese corale minunate, să descopere un pic din repertoriul muzicii clasice, dar și beneficiile câte ceva despre farmecul și beneficiile cântatului cu vocea, primul și cel mai important instrument muzical, și al cântatului în cor. Dalma Toadere are deja experiență de moderator și le va oferi copiilor și posibilitatea de a pune întrebări legate de vocea umană, de avantajele cântatului și al cântatului în cor, importanța controlării respirației și multe altele, așa cum doar copiii știu întreba. Concertele educative sunt desigur și un prilej de popularizare a muzicii clasice, de descoperire a unui univers despre care se spune că este greu, dar nu se prea spune cât este de frumos, precum și o posibilitate pentru copii de a-și descoperi o pasiune, un hobby și poate o carieră.
Așa că dragi părinți și cadre didactice, deschideți copiilor ușa aceasta și duceți-i la concertele educative.
Daniela Stoica